Hoppa till huvudinnehåll

Sport

USA tvålade till Thailand – Alex Morgan ledde showen med fem fullträffar

Från 2019
USA firar ett av sina 13 mål i segermatchen över Thailand i VM 2019.
Bildtext USA fick fira hela 13 gånger i öppningsmatchen mot Thailand.
Bild: AFP / Lehtikuva

Visst var USA favorit mot Thailand men 13–0 hade väl ingen räknat med. Amerikanskorna var bättre på allt och bjöd på ett riktigt målfyrverkeri efter paus.

USA och Thailand hade mött varandra en gång före VM-dusten i Reims. För tre år sedan var USA starkare med siffrorna 9–0 men i i den sista matchen i den första gruppspelsrundan fick publiken bevittna ett stycke VM-historia.

2007 slog Tyskland Argentina med 11–0 men nu fick historieböckerna uppdateras då USA mosade Thailand med hela 13–0.

De inledande tio minuterna stretade thailändskorna emot men efter tolv minuters spel spräckte Alex Morgan nollan. VM-debutanten Rose Lavelle stod för följande fullträff och efter en snygg frisparkskombination kunde Lindsey Horan fastställa paussiffrorna till 3–0.

Fullständig dominans

USA:s ledning kunde ha varit större i halvtid och efter pausvilan märktes det att de regerande världsmästarnas magar var långt ifrån mätta.

Inom loppet av sex minuter förvandlades 3–0 till 7–0 och thailändskorna hoppades att matchen skulle ha visslats av efter en timmer spel.

Superstjärnan Alex Morgan var den målhungrigaste av alla och hon landade till slut på fem fullträffar. Därmed toppar hon skytteligan med klar marginal före Brasiliens Cristiane som nätade tre gånger mot Jamaica.

– Visst är hon i fantastisk form, säger tränaren Jill Ellis om Morgan i arrangörernas intervju.

– Mest värmer ändå lagets inställning och jag var tårögd då våra VM-debutanter lyckades och lyfter fram Rose Lavelle och Samantha Mewis som båda nätade två gånger.

Före kvällens match var USA:s största seger en 12–0-triumf över Dominikanska Republiken 2012. Förra VM-turneringens skyttedrottning Carli Lloyd hade äran att avsluta målfesten med sitt 111:e landslagsmål.

USA testas härnäst av Chile för att sedan avsluta gruppspelet med att möta Sverige den 20 juni.

VM, grupp F

USA–Thailand 13–0 (3–0)

Alex Morgan 12’, 53’, 74’, 81’, 87’
Rose Lavelle 20’, 56’
Lindsey Horan 32’
Samantha Mewis 50’, 54’
Megan Rapinoe 79’
Mallory Pugh 85’
Carli Lloyd 92’

Diskussion om artikeln