Lagförslag väcker aldrig förr skådad ilska i Hongkong: "Vår ledare har svikit oss"
En obehagligt spänd stämning råder i Hongkong. Tiotusentals demonstranter har samlats i närheten av parlamentsbyggnaden som omringas av ett stort antal kravallpoliser. Demonstranterna protesterar mot ett lagförslag som ska göra det möjligt att utlämna Hongkongbor till det auktoritära Kina.
Företagaren Tommy Chen är frustrerad. Han har uppmanat sina anställda att hålla ledigt i dag för att kunna delta i demonstrationerna, men själv kan han inte göra det.
- Jag är på arbetsresa i Peking. Nu om någonsin skulle jag vilja vara med om att öka på pressen på vår ledare, för hon har svikit oss, säger Chen i telefonen.
Chen var en av de upp till en miljon människorna som på söndagen deltog i den största demonstrationen i Hongkong sedan Kina tog över den förra brittiska kolonin år 1997.
De protesterade mot ett lagförslag som gör det möjligt att utlämna människor från det autonoma, fria Hongkong till det auktoritära Kina.
Försummade åsikter, plötslig fördröjning
Hongkongborna är nu upprörda över att ledaren Carrie Lam inte på något sätt har tagit demonstranternas synpunkter i beaktande.
Efter demonstrationen gjorde hon det klart att lagförslaget inte dras tillbaka, och det var därför meningen att förslaget i dag skulle behandlas en andra gång i parlamentet.
En halv timme efter att ledamöterna skulle börja diskutera lagförslaget meddelade parlamentets talman att behandlingen uppskjuts. Han hänvisade enbart till logistiska skäl.
Lagförslaget godkänns med stor sannolikhet i parlamentet. Hongkongs orättvisa valsystem leder till att ledamöter som stöder Kina och Hongkongs ledning alltid är i majoritet.
Rättsskydd ifrågasätts, politiska utvisningar
Demonstranterna anser att deras rättsskydd äventyras om lagen träder i kraft. Efter det kan kinesiska domstolar be Hongkong utlämna i Kina efterlysta personer.
Domstolarna är underställda det styrande kommunistpartiet. Därför väcker utlämningslagen fasa bland Hongkongborna.
Det befaras att personer som partiet av politiska skäl betraktar som fiender kan bli utlämnade. Det samma gäller för affärsmän som har ekonomiska tvister i Kina.
Aktiva affärsmän, många strejker
Lagförslaget har gett upphov till ett bredare motstånd än vanligt i Hongkong. I allmänhet är det i första hand studerande och demokratiaktivister som protesterar, men nu är också en hel del affärsmän engagerade.
Tommy Chen är en av hundratals arbetsgivare som har låtit sina anställda hålla ledigt i dag och som har uppmanat dem att demonstrera.
I många andra bolag har personalen gått i strejk för att visa sin sympati för demonstranterna.
Skolelever och universitetsstuderande bojkottar sina lektioner. Så gott som alla socialarbetare och flera hundra lärare deltar i demonstrationerna.
Skeptiska advokater, mystisk brådska
Hongkongs ledning säger att utlämningslagen är nödvändig för att hindra att Hongkong blir en tillflyktsort för brottslingar som försöker undvika att ställas inför rätta i Kina.
Hongkong har slutit avtal om utlämningar med flera västländer men inte med moderlandet.
Hongkongs advokatsamfund har påpekat att det inte finns några tecken på att Hongkong skulle vara en magnet för kinesiska brottslingar. Samfundet är också missnöjt med att ledningen vill trumfa igenom lagen rekordsnabbt utan någon allmän debatt.
Hongkongborna har dessutom förargats av att säkerhetsministern John Lee har försvarat Kinas obundna rättssystem. Lee har sagt att systemet fungerar tillräckligt bra för att Hongkongborna ska kunna lita på det.
Hotad autonomi, långvariga protester
Professorn Ma Ngok säger att Hongkongborna har all orsak att ställa sig skeptiskt till lagen. Han tillägger att lagen ändå inte är det enda som upprör folket.
- Under de senaste fem åren har Kina i allt högre grad stramat åt sitt grepp om Hongkong. En stor del av Hongkongborna anser därför att autonomin nu ständigt naggas i kanterna, och det gör dem oroliga och arga, konstaterar Ma.
Ma befarar att konflikten mellan ledningen och demonstranterna blir långvarig. Han betonar att de massiva protesterna mot utlämningslagen visar att Hongkongborna inte ämnar ge ifrån sig sina friheter och rättigheter utan att kämpa emot.