Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dam-VM i dag: VM:s bästa match hittills? – Tyskland utan skadade stjärnan Maroszan möter Spanien

Från 2019
Uppdaterad 12.06.2019 17:34.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: GER - ESP (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nyckelmatch för Nigeria och Sydkorea. Hur klarar sig Tyskland utan stjärnan Dzsenifer Maroszan och kan Norge tysta den franska hemmapubliken? VM-dagen bjuder på några riktiga godbitar.

Nigeria – Sydkorea, Grupp A

Stade des Alpes, Grenoble, kl. 16.00, Yle Arenan
Antti Koivukangas refererar matchen på svenska

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: NGA - KOR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den första gruppspelsomgången gick egentligen precis enligt förhansmanuskriptet. Både Nigeria och Sydkorea hyste förhoppningar om poäng, men fick ge sig mot överlägset motstånd i form av Norge och Frankrike.

För bägge lagen har det varit klart från första början att onsdagsmatchen i Grenoble är den absoluta nyckeldrabbnigen i VM för att kunna sno en tredje plats i gruppen och våga drömma om avancemang in bland de 16 bästa lagen i turneringen.

Sydkorea fick vänta i 70 minuter på sitt första avslut mot mål i den inledande 0–4-förlusten mot Frankrike och bjöd inte publiken på någon egentlig insyn i vilken spelmässig kapacitet laget besitter på offensiv planhalva.

Nigeria hade ett marginellt mindre bollinnehav i 0–3-förlusten mot Norge, men lyckades trots nederlaget avsluta fler gånger än Guro Reiten och hennes gäng.

Lisa-Marie Utland gjorde 2–0 för Norge.
Bildtext Nigeria förlorade premiären mot Norge.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Vilket lag som tar initiativet idag blir en av nyckelfrågorna med tanke på de tre poäng som står på spel.

Lagen är vana att dominera på den egna kontinenten, men har byggt sin blygsamma interkontinentala framgång på ett tätt försvar.

Håll koll på

Rita Chikwelu - hårdför och orörlig mittfältare med ett stort defensivt ansvar. Svår att känna igen från tiden i Österbotten och FC United, men fyller med sitt närkampsspel och sin råa styrka en viktig roll på Nigerias mittfält som bollvinnare.

Cho So-hyun - en av två kvalitetsspelare i den sydkoreanska truppen med mycket erfarenhet av spel i Europa, först i Norge och sen England. Måste tillsammans med Ji So-yun kliva fram ur skuggorna och ta för sig i spelet med boll.

Referentens tips

Ett så pass ångestfyllt möte att det är svårt att se något av lagen ta för sig ordentligt när rädslan för att förlora är så stor. Lagen tar ut varandra och spelar oavgjort 1–1.

Tyskland–Spanien, Grupp B

Kl. 19.00, Stade du Hainaut, Valenciennes, TV2 (19.30) och Arenan (direkt).
Kommentator: Christoffer Herberts

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: GER - ESP (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Dags för VM:s bästa match hittills? Två lag som bägge vann i premiäromgången och som båda har potential att ta sig till minst kvartsfinal drabbar samman.

Maroszans skada försvagar favoriten

Det mesta av försnacket i Tyskland handlar om hur laget ska klara sig utan sin främsta stjärna Dzsenifer Maroszan. Den offensiva profilen bröt en tå i vänsterfoten under 1–0-segern mot Kina i lördags och missar åtminstone de återstående två gruppspelsmatcherna.

Dzsenifer Marozsan ligger skadad på marken.
Bildtext Maroszan bröt en tå i premiären mot Kina.
Bild: imago images / Jan Huebner / All Over Press

Maroszan är en av världens absolut främsta, hon representerar Champions League-mästaren Lyon och har tre säsonger i rad blivit utsedd till den franska ligans bästa spelare. Hennes frånvaro är ett massivt avbräck för Tyskland som nu måste bygga om sitt anfallsspel.

Ett alternativ är att flytta ner spetsen Alexandra Popp en bit i banan och sätta in Lea Schüller högst upp. Andra alternativ är att låta Sara Däbritz, Lina Magull eller Melanie Leupolz ta över Maroszans roll som offensiv mittfältare och spelfördelare.

Satsar Spanien friskt på talangerna?

Spanien var illa ute i premiären mot Sydafrika men spelade allt bättre ju länge matchen pågick och vann till slut med 3–1. Tränaren Jorge Vilda lyckades med sina byten när han tog ut något äldre och mer etablerade stjärnorna Vicky Losada, Amanda Sampedro och Alexia Putellas och i stället satte i en trio 20-21-åringar i Lucia Garcia, Aitana Bonmati och Nakhari Garcia.

Satsar tränaren ungt redan från start mot Tyskland? I truppen finns dessutom jättetalangen Patri Guijarro, som i fjol utsågs till turneringens bästa spelare i U20-VM. Nu tippar spanska medier att hon slängs in i hetluften mot Tyskland.

Spanska spelare jublar
Bild: EPA-EFE/PETER POWELL

Europas VM hittills, kryss skulle förstöra maxpoängen

VM:s stora tema under den första spelomgången var klart: Europa dominerar. Stort.

Samtliga europeiska lag som mötte länder från andra världsdelar vann, trots tufft motstånd på sina håll och då England tog en trepoängare mot Skottland i det enda interna mötet har Europa lyckats plocka maximala poäng hittills.

Detta understryker vilken kvalitetsmässigt fin match mötet mellan Tyskland och Spanien är. Här tvingas minst ett europeiskt lag tappa poäng, och om det blir oavgjort och lagen får nöja sig med varsin pinne skulle det innebära den första poängen som Europa lämnar på bordet i detta VM.

Kommentatorns tips:

Delad pott är inte otänkbart, Spanien trivdes märkbart dåligt i favoritrollen i premiären och kan lyckas bättre när laget får slå ur underläge mot ett Tyskland som inte imponerade i sin första match.

Grundtipset får ändå bli 1–0 till Tyskland som har större kvalitet i truppen, också utan Maroszan.

Frankrike – Norge, Grupp C

Stade de Nice, Nice, kl. 22.00 i TV2 och på Arenan
Refereras av Christian Vuojärvi.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: FRA - NOR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Formstarka värdnationen Frankrike är jämte USA största favoriten att vinna VM-guld. Motståndet i kväll går inte av för hackor – Norge har vunnit sju av sina nio matcher i år.

VM-feber i Frankrike

Elva miljoner fransmän följde turneringens öppningsmatch på tv. Att Frankrike besegrade Sydkorea med 4–0 efter en stark insats blev förväntningarna inte precis mindre.

En hel fotbollsnation hoppas att det franska damlandslagets kan upprepa herrlandslagets bragd från år 1998. Då tog Frankrike sin första VM-titel. På hemmaplan.

På klubblagsnivå har Frankrike varit världsledande i flera år. Lyon har vunnit Champions League de två senaste åren och stommen i den franska startelvan består av Lyon-spelare.

Ett orosmoment finns det emellertid. Mittbacken Wendie Renard är lindrigt skadad och kan eventuellt inte spela i kväll. Ett massivt avbräck i så fall för Frankrike – den 187 centimeter långa Renard är ett fantastiskt vapen i samband med fasta situationer. I öppningsmatchen mot Sydkorea nickade hon in två mål.

Norsk harmoni trots uppståndelse

Ada Hegerberg har varit en av de mest omtalade spelarna under VM-starten. Trots att norskan inte spelar i turneringen. Hegerberg har tackat nej till spel i landslaget.

Hennes lagkamrat i Lyon, Eugenie Le Sommer, medger i en intervju för NRK att det är en lättnad att inte behöva möta världens bästa spelare.

– Det är väldigt fint för oss att hon inte spelar. Jag är glad över det, säger Le Sommer som leende skickade hälsningar till Hegerberg via det norska rundradiobolaget.

Det norska landslaget har behandlat surret kring Hederbergs nej tack hedervärt. Landslaget utstrålar harmoni och den komfortabla 3–0-segern i VM-öppningen mot Nigeria stärkte norskornas självförtroende.

Den norska ledningen gör enligt uppgift en förändring i startelvan till kvällens match. Lisa-Marie Karlseng Utland är petad trots ett mål mot Nigeria.

Hon ersätts av Karina Sævik, som gjorde landslagsdebut i våras.

Kommentatorns tips: Frankrike ångar på

Både Frankrike och Norge kommer att ta sig vidare från gruppspelet. Det känns uppenbart.

För Norge är matchen en chans att visa att man kan hävda sig mot de allra bästa nationerna. Man kommer att ge Frankrike en tuff match, men det räcker inte hela vägen fram. Frankrike vinner med 1–0.

Diskussion om artikeln