Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den östnyländska nypotatisen har tagit stryk av de extrema väderlekskasten – men man ska kunna servera den på midsommaren

Från 2019
Potatisesorten Timo i framgrävd i potatislandet
Bildtext Nypotatis av sorten Timo har växt bra Christer Lindqvists potatisland.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Finns det inhemsk nypotatis på midsommaren? Det är frågan på mångas läppar just nu. Potatisodlare Christer Lindqvist säger att åtminstone de små butikerna borde ha färsk nypotatis till helgen.

När Yle Östnyland besöker Christer Lindqvists potatisodling i Söderkulla i Sibbo är potatisplantornas blomning nästan förbi.

De har blommat mindre än vanligt och en orsak är de extrema kasten i väderleken under våren, säger Lindqvist.

– Potatisen är som människan; för mycket av det goda är inte bra. De svala temperaturerna som vi har haft mellan varven har varit bra för potatisen eftersom den hinner rota sig och utvecklas bättre. Men kasten har varit lite för extrema i år. För varmt väder är inte bra.

Odlaren Christer Lindqvist i potatislandet
Bildtext Odlaren Christer Lindqvist i sitt potatisland.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

En fåra i Lindqvists potatisåker förfrös under frostnatten den 29 maj.

– Jag litade på den moderna tekniken och kollade väderleksrapporten. Den lovade inte frost, och jag trodde inte att det skulle bli det trots att jag såg att det var lite nordlig bris och molnfritt på kvällen.

Han kollade inte fiberdukarna, och en av dem hade flugit i väg så att fåran var helt svart. Skadorna syns ännu i dag, två veckor senare.

Frostskadad potatisplanta
Bildtext Frostskadat potatisblast.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Faran för nattfrost är ännu inte förbi. Natten till onsdagen den 12 juni skulle det ha kunnat bli frost i Söderkulla, om det inte hade varit mulet. Det är fara för frost ännu ett par nätter framåt, uppskattar Lindqvist.

– Det är de här så kallade järnnätterna som nämns i den gamla Bondepraktikan. Planeternas rörelser runt jorden påverkar på något sätt. Men lyckligtvis är det mulet och lite regnfara i södra Finland just nu.

Så den viktigaste frågan – får vi inhemsk nypotatis till midsommar, Christer Lindqvist?

– Jo, den finns till salu hos de lokala odlarna och i de mindre butikerna. Men tyvärr vill de större butikerna på förhand veta hur mycket de kan få till midsommaren, och det är svårt att säga två veckor i förväg. Jag har inte vågat lova dem något alls.

Lindqvist kommer att ha hemförsäljning av nypotatis, men utbudet kan vara fattigare i de större matbutikerna. Han tror ändå att den inhemska nypotatisen räcker för alla som vill ha den på menyn på midsommarafton.

Blommande potatisstjälke av sorten Timo
Bildtext Blommande potatisblast.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Att koka potatis låter väl relativt enkelt men det finns många åsikter om hur man ska göra för att den ska vara som bäst.

Hur brukar du koka nypotatis?

– Vägen från åkern ska vara så kort som möjligt. Potatisen borde vara i kastrullen inom högst 15-20 minuter efter att du har tagit upp den, säger Christer Lindqvist.

Han kokar sina potatisar i hett, lättsaltat vatten. Saltet används för att ge potatisen smak men också för att höja koktemperaturen på vattnet så att potatisarna blir klara så snabbt som möjligt.

– Det är årets höjdpunkt då man får ta upp egen potatis och sätta den i kastrullen. För mig är det den näst viktigaste händelsen efter julafton.

Odlaren Christer Lindqvist
Bildtext Odlaren Christer Lindqvist.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

På frågan om hurdant väder han önskar för potatisarna framöver svarar Lindqvist att den är svår att svara på.

– Jag gör kanske många semesterfirare besvikna nu men det får inte vara alltför hett. Kanske 20-25 grader, soligt och varmt förstås, men inga extrema kast. Inga åskväder med hagel eller över 30 grader. Och lite regn får det komma i något skede.

Diskussion om artikeln