Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Maskerad person försökte bränna upp ungdomslokalen Jungsborg i Karleby

Från 2019
Jungsborg i Karleby
Bildtext Arkivbild från Jungsborg i Karleby.
Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman

Natten mellan söndag och måndag försökte någon tända eld på ungdomslokalen Jungsborg i Karleby. Det här är en i raden av många bränder som under de senaste dagarna misstänks ha anlagts i Karleby.

Vid sextiden på måndagmorgonen upptäckte en person som var ute och rastade hunden att det brann vid Jungsborg. Personen larmade räddningsverket och branden kunde släckas innan några större skador uppstod.

- Väggen vid dörren var påtänd på två olika ställen och det var nära att hela huset skulle ha brunnit ner, säger ordförande för Karleby ungdomsförening Jan Molander.

- Det är hemskt. Jag har tänkt många gånger att det kan hända. Det finns alltid folk som vill tända på gamla trähus.

Påverkar inte verksamheten

Trots att skadorna blev relativt små har lokalen drabbats av rökskador och ytor måste rengöras. Men detta borde inte påverka verksamheten.

- Vi har ingen verksamhet här på försommaren, men efter midsommaren har vi hyrt ut lokalen för bröllop, konstaterar Molander.

- Vi strävar efter att få det i skick tills dess. Men huset är museiskyddat vilket ställer vissa krav på hur det ska renoveras.

Den maskerade gärningsmannen fastnade på övervakningskamera och materialet har levererats till polisen som inlett en förundersökning.

Flera anlagda bränder under kort tid

Enligt polisen har flera bränder anlagts under de senaste dagarna i Karleby. Förutom branden i Jungsborg, brann det även i en pappersinsamling och i en skräpkorg i tisdags. På tisdag eftermiddag totalförstördes ett egnahemshus på Karlgatan.

Massor av rök sipprar ur ett gult egnahemshus.
Bildtext Det brann i ett obebott hus på Karlgatan på tisdag eftermiddag.
Bild: Yle/Ville Viitamäki

Alla bränder misstänks vara anlagda och en Karlebybo född 1998 har gripits misstänkt för bränderna.

Polisen fortsätter utreda bränderna och informerar inte mera om saken i det här skedet av utredningen.

Diskussion om artikeln