Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pojke lade upp "rasistfilm" om polis - konstapeln begärde 500 euro av pojkens familj och döms nu för brott mot tjänsteplikt

Från 2019
Helsingforspolisen.
Bildtext Konstapeln ville träffa pojkens familj en kväll i polishuset i Böle. Och följande dag skickade han ett mejl och begärde 500 euro av familjen.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

En polis i Helsingfors dömdes på måndagen till böter för brott mot tjänsteplikt efter att han krävt 500 euro av en familj för att ett videoklipp av honom lades upp på nätet. Äldre konstapeln ordnade ett möte i polishuset kvällstid och kom då med sitt krav. Enligt tingsrätten utnyttjade polisen sin tjänsteställning och gjorde sig skyldig till brott mot tjänsteplikt.

Det hela fick enligt åtalet sin början när en pojke, som vid tidpunkten var under 15 år gammal, laddade upp ett videoklipp på videotjänsten Youtube med rubriken ”De rasistiska poliserna anhöll en ung invandrare utan orsak” (översatt från finska).

Konstapeln och en av hans kolleger avlägsnade en person från järnvägsstationen i Helsingfors under valborgsmässoafton 2017. Poliserna kunde identifieras i videoklippet som hade över 58 000 visningar innan det togs bort.

Konstapeln anmälde pojken som lade upp klippet. Anmälningen gällde grov ärekränkning och hindrande av tjänsteman. Förundersökningen lades ändå ner eftersom pojken var under 15 år.

"Polisen hotade med skadestånd på till och med 10 000 euro"

I rätten berättade pojkens mamma att hon fick reda på videoklippet i mitten av maj när barnskyddsmyndigheterna tog kontakt på initiativ av polisen.

Några dagar senare kontaktade konstapeln i videon henne och sade att hennes son gjort sig skyldig till grov ärekränkning och att det är allvarligt.

Sonen skulle få två års fängelse om han varit två veckor äldre, sade konstapeln enligt mamman.

Mamman bad under telefonsamtalet om ursäkt av konstapeln och frågade om hennes son på något sätt kan ersätta för det skedda.

Då sade konstapeln, enligt mamman, att storleken på skadestånd i liknande grova fall kan bli tusentals euro eller till och med 10 000 euro.

Därefter meddelade han att han vill träffa familjen i polishuset i Böle på kvällen den 2 juni.

"Konstapeln skickade räkning på 500 euro per e-post"

Enligt mamman föreslog konstapeln under träffen i polishuset först 1 000 euro per man. Med på träffen fanns också konstapelns kollega.

Mamman ville ha begäran skriftligt och sade att hon ska prata med en jurist. Därefter sade konstapelns kollega att han inte längre har några krav.

Konstapeln skickade däremot följande dag ett e-postmeddelande till mamman med en räkning på 500 euro med bifogat kontonummer.

Han nekade själv i rätten att han begärde pengar av familjen och sade att han skickade e-postmeddelandet på begäran av mamman.

Döms till 40 dagsböter

Enligt Helsingfors tingsrätt har konstapeln utnyttjat sin tjänsteställning som polis när han begärt om pengar från familjen. Det här äventyrar förtroende för polisen när det gäller att sköta uppgifter på ett lämplig sätt, enligt rätten.

Gärningen kan inte som helhet ses som ringa, anser rätten och slår fast att konstapeln uppsåtligen gjort sig skyldig till brott mot tjänsteplikt.

Han döms därför för brott mot tjänsteplikt till 40 dagsböter som i hans fall blir 1 360 euro.

Konstapeln var också åtalad för personregisterbrott och brott mot tjänsteplikt eftersom han sökt uppgifter om sig själv i polisens datasystem utan giltig orsak. Åtalen förkastades eftersom kriterierna för personregisterbrott inte uppfylls.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Diskussion om artikeln