Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Med full fart tillbaka till 1960-talet - Pojo hembygdsförening firar med ett uppfräschat museum i Skarpkulla

Från 2019
Gamla mopeder i lång rad inne i en hall som fungerar som museum.
Bildtext De här mopederna är från 50-70-talet och har funnits en tid redan i Skarpkulla. Nu har de fått en ny mening i och med bybors minnen från 60-talets Pojo.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Vill du åka tidsmaskin till det granna, fräsiga 1960-talet ska du inte missa Pojo hembygdsförenings uppsnyggade museum i Skarpkulla. Här samsas gamla mopeder och motorsågar med ett tidsenligt vardagsrum, det obligatoriska telefonbordet och pelargoner i fönstret.

Ett telefonbord med gammalt bordstelefon och telefonkatalog. Pelargon i fönstret.
Bildtext Har du riktigt bra syn kan du eventuellt urskilja det gamla telefonnumret. Behöver du kolla vem numret tillhör finns det en gammal katalog på det tidstypiska telefonbordet.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Du som var ung på 1960-talet kommer garanterat att känna igen många mopeder, möbler, inredningsdetaljer och förstås flaskan med coladrycken från USA.

Du som är ung idag får kanske ett enormt habegär efter alla fina retrogrejer som finns utställda i Skarpkulla museum i Pojo.

Gamla lador och gårdsbyggnader i stock och målade med rödmylla på en gård. Sommar.
Bildtext Totalt finns det sju byggnader som tillsammans bildar Skarpkulla museum. Den gamla kilometerstolpen visar inte avståndet till Pojo kyrkby eller Ekenäs. En del kan tycka att museet ligger lite avsides, men det beror förstås på var man anser att Raseborgs centrum finns.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Pojo hembygdsförening firar i år 60 år. Hembygdsföreningen grundades 1959 och jubileet till ära har föreningsmedlemmarna byggt upp en ny basutställning.

Den heter ”Med full fart. Mopedens väg genom 60-talets Pojo”.

- Mopederna är Torsten Dahlströms. Han äger en stor del av dem. Det är också han som har samlat på motorsågarna, säger Klas Österlund som är ordförande för Pojo hembygdsförening.

Gamla motorsågar instuckna i ett gammalt, knotigt träd inne i en utställningshall.
Bildtext Skogshuggarens julgran? Nej, men gamla motorsågar på utställning. Flera av dem väger över 20 kilo.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Tycker du om motorsågar och mopeder är du närmast i himmelriket fast du befinner dig i Skarpkulla. Här finns många olika märken och modeller.

Närbild på en mycket gammmal, dieseldriven (!) motorsåg. Finns på museum.
Bildtext Den här motorsågen är ganska speciell eftersom den inte är bensindriven utan går på diesel. Den lär till och med fungera, men det tar sin lilla tid att få igång den.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

- 60-talet var mopedens guldålder. Vi som har byggt upp utställningen var alla moppepojkar då, säger Klas Österlund, som minns hur ungdomarna i Pojo började kvällarna på Manners bar för att sedan åka vidare till Gumnäs för att festa och dansa.

En man sitter på en gammal moped inne i en hall som fungerar som museum.
Bildtext Klas Österlund är tvättäkta Skarpkullabo som minns när han körde moppe på 60-talet.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Utställningen är uppbyggd med talkokrafter, liksom hembygdsmuseet, men i år har man haft hjälp av en utomstående konsult. Föreningens medlemmar upplevde att de körde på i gamla hjulspår. Det blev nya hjulspår, mera exakt mopedspår.

- Vi tog kontakt med Julia Ingo (som har erfarenhet av kommunikation och branding) och hon intervjuade föreningens medlemmar. Det var också hon som kom på idén med 1960-talet och mopederna, berättar Klas Österlund.

Intervjuerna märks i form av texter på olika planscher och 1960-talet märks förutom i mopederna också i ett vardagsrum inrett i äkta 1960-talsanda.

Ett "vardagsrum" i ett museum. Inrett i 1960-talsstil med smäcker soffa, gammal tv, teakmöbler.
Bildtext På 60-talet var möblerna inte lika stora och klumpiga som idag. TV:n var en nymodighet som diskret smälte in i rummet tack vare att den såg ut som en möbel.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

- Färgerna på väggarna är granna som de var på 60-talet och det var ganska lätt att få tag på möbler från den tiden, säger Klas Österlund och pekar bland annat på stolen i rutmönstrat blått konstläder.

En gammal radio som står på fyra ben. Kan också användas som bord.
Bildtext Radio med inbyggd skivspelare. Stänger man locket kan man använda radio/skivspelaren som ett litet bord.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Det är inte bara föremålen och interiören i museet som har förnyats och delvis bytt skepnad. Också namnet på museet är nytt. Gillesgården har blivit Skarpkulla museum.

- Det här säger mera vad det handlar om och var vi finns, förklarar Klas Österlund som flera gånger har fått lotsa folk vidare som ringt för att beställa bord till en restaurang i Åbo med samma namn.

Ett gammalt trähus målad i rödmylla med vita detaljer. Finns en skylt  på farstutrappan där det står "Gillesgården".
Bildtext Här finns ännu en skylt som vittnar om platsens gamla namn.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Vid en snabb googling hittar man också flera Gillesgården i Sverige, men nu finns också Skarpkulla museum på världskartan och torde också var det enda museet med det namnet.

En rund skylt i turkosblått och vitt. Det står Skarpkulla museum på skylten. Bakom finns lador i rött. Sommar och grönt gräs.
Bildtext Till Skarpkulla kommer man med bil, buss eller cykel. Vägen är som namnet på byn, det vill säga en del skarpa kurvor och kullar, men vacker
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Byn Skarpkulla finns i Raseborg, mellan Ekenäs och Pojo kyrkby. Det är cirka tio kilometer från båda hållen om man ska ta sig till museet, men vägen dit är vacker och redan i sig en sevärdhet.

Skarpkulla museum håller öppet mellan klockan 14 och 17 på lördagar och söndagar i juni, juli och augusti. Totalt finns det sju byggnader med cirka 3 500 föremål. Förutom årets 60-talstema kan man också bekanta sig med gamla allmogeföremål, lantbruksredskap, med mera.

Gamla vagnar och skrindor  i ett museum. I bakgrunden också en gammal likvagn.
Bildtext Gamla vagnar och skrindor från gårdar i trakten och i bakgrunden kan du se en likvagn.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Den 14 juli håller 60-åriga Pojo hembygdsförening dessutom sin traditionella allsång i Skarpkulla.