Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Lyssnarnas sommarpratare David Björkström: Varför fick jag aldrig höra att jag inte var dum i huvudet?

Från 2019
Uppdaterad 17.07.2019 11:03.
Vegas lyssnarnas sommarpratare 2019 David Björkström.
Bildtext Skolgången gick snett och David började knarka.
Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle.

Vegas lyssnares sommarpratare David Björkström berättar om portförbud till lokala Uf-lokalen, otaliga utskällningar och kompisars föräldrar som inte ville att deras barn skulle leka med honom.

Det var vardag under hans uppväxt.

– Ända sedan födseln har något varit annorlunda med mig. Min neurologi har skilt sig från andras, och som ung tog det sig uttryck i mitt beteende. Jag var sprallig, uppspelt, teatralisk, pratglad och väldigt envis.

Det berättar föreläsaren och bloggaren David Björkström, som i dag är nykter missbrukare. Under många år kretsade hans liv kring drogerna.

Vegas sommarpratare 2019 David Björkström som barn med cykel och cykelhjälm.
Bildtext David var ett livligt barn.
Bild: Privat

– Det finns många saker som driver en människa till ett missbruk. Man kastar inte bort hela sitt liv och ger upp alla chanser till lycka och välfärd utan orsak. För att drogerna ska manifestera sig som ett missbruk krävs att de fyller ett tomrum, att det är något som fattas, säger han.

För Davids del dämpade drogerna frustrationen som han kämpat med hela livet.

– När jag var liten var det viktigt att allt skulle ske på mitt sätt, annars blev det för komplicerat. Och då saker och ting blev för komplicerade blev jag otroligt frustrerad. Min frustration, i sin tur, ledde till ilska.

Som vuxen har David Björkström blivit diagnostiserad med adhd.

– Jag vet inte hur många gånger jag varit tvungen att åka hem till någon för att be om förlåtelse för mina upptåg, be om förlåtelse för att jag skadat någon.

– Gång på gång fick jag gå på samtal och fick utskällningar. Och varje gång så sa de ”Du vet vad detta handlar om David” vilket jag aldrig visste, men jag hade lärt mig att skamset nicka och titta ner i marken, annars blev de ännu argare, säger han.

Samspel med andra fungerade inte

Symptomen för adhd varierar från person till person.

Dåligt minne, oförmåga att planera, impulsivitet, oro, svårt att reglera känslor, svårt att lyssna och svårt att avsluta saker är några exempel på hur Davids adhd tar sig uttryck.

– Som ung var jag väldigt hyperaktiv. Det var omöjligt att sitta stilla och jag var fylld av energi. Med åren vände sig denna hyperaktivitet inåt. Att göra något tråkigt eller lyssna längre än några minuter är en fysisk smärta som ofta tar sig uttryck i frustration.

Vegas sommarprtare 2019 David Björkström som barn i julgubbens famn.
Bildtext I julgubbens famn var unge David glad.
Bild: Privat.

– Men innan jag stod inför ansvar och sociala samspel i skolmiljöer, gick allt ganska bra. Jag fick ofta beröm för att jag var så oblyg och kunde prata väl redan i ung ålder, berättar han.

David älskade att träffa nya människor och blev glad då familjen fick besök.

– Min nyfikenhet visade sig i frågorna jag ställde och min uppriktighet beundrades. Men ju äldre jag blev desto svårare blev samspelet med andra. Jag ansågs vara för vild och många av de andra barnen ville inte leka med mig.

Drogerna fyllde tomrummet som adhd:n skapade

Sakta växte ett hat mot auktoriteter och mot världen fram. Från att ha varit utåtriktad och social blev David inåtvänd och osäker.

– Jag tappade bort mig mer och mer och livet blev allt dystrare. Ett stort svart tomrum växte i mitt hjärta. Här fyllde drogerna ett tomrum och mitt missbruk eskalerade.

– Det är lätt när alla misstror dig och får dig att se ut som en idiot. När du börjar tro på deras ord, du börjar hacka på dig själv för att du inte kan uppfylla kraven.

Vegas sommarpratare 2019 David Björkström som barn i soffan med två andra barn.
Bildtext David fick senare diagnosen adhd.
Bild: Privat.

Sakta men säkert började David hata sig själv.

– Deras skällor om din otillräcklighet ekar i ditt huvud ända tills de förvandlas till dina egna ord.

Genom sitt bloggande och föreläsande vill David Björkström öka kunskapen och råda bot på fördomar om diagnoser som adhd.

– Vi behöver undervisa folk i vad diagnoserna verkligen innebär, lära ut sätt att handskas med dessa barn så att deras psykiska men kan reduceras och hanteras.

David skulle själv ha behövt någon som förklarade för honom hur och varför han fungerade som han gjorde. Att det inte hade att göra med brist på IQ eller på att han var dum i huvudet.

– Det är bara en grej som gör vissa saker svårare för mig, att jag helt enkelt fungerar på ett annat sätt, säger han.

David Björkström

Programmet är inte längre tillgängligt

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA:
Dennis Lloyd: Leftovers
Lou Reed: Perfect day
Bon Iver: re:stacks
Daniela Andrade: Creep (Radiohead-cover)
Hippie Sabotage: Different
MELVV & Two Feet: "Not me"
Helen Sjöholm: Gabriellas sång

Vegas sommarpratare 2019

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln