Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Apotekens hyllor gapar tomma - brist på närmare 800 läkemedel

Från 2019
Uppdaterad 15.06.2019 07:40.
Produkthyllor i en butik. På en lapp i förgrunden står det "Produkten tillfälligt slut."
Bildtext Speciellt p-piller, hudvårdsprodukter och migräntabletter fattas från flera apotek.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Vissa läkemedel är helt slut på apoteken. Det finns en lista på vilka läkemedel som har tillfälliga störningar i tillgängligheten. Listan är vid skrivandet av den här artikeln 27 sidor lång, vilket betyder en brist på närmare 800 läkemedel.

Listan upprätthålls av Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea, och enligt dem har problemen med tillgängligheten av läkemedel blivit allt vanligare.

Det här säger också apotekare Susanne Lindberg på Sandvikens apotek.

- Ganska ofta får vi nog meddela att det läkemedlet som läkaren skrivit ut inte finns att få. Det har nog blivit vanligare, säger Lindberg

Potrettikuvassa apteekkari, Susanna Lindberg
Bildtext Susanne Lindberg på Sandviks apotek får ofta meddela patienter att läkemedlet är slut.
Bild: Janne Lindroos / Yle

De flesta läkemedel går att ersätta

På många apotek har hyllorna gapat tomma redan länge. Det gäller speciellt p-piller, hudvårdsprodukter och migräntabletter.

Men Finland har ett apotekssystem som inte är beroende av läkemedelsindustrin. Det här betyder att läkemedlen i de flesta fall kan ersättas med något annat.

- Vi byter ut dem mot ett motsvarande läkemedel om det finns att få. Men finns det inte att få så är det endera vi eller kunden som kontaktar läkaren. Det beror lite på situationen, säger Lindberg.

- Problemen med tillgänglighet av mediciner har ökat årligen i jämn takt ända sedan 2012, speciellt under de senaste två åren.

Sedan förra sommaren har det varit svårt att få tag på en del blodtrycksmediciner och i det fallet är det frågan om en större störning i produktgruppen.

Flera orsaker till problemen - men ingen som berättar

Läkemedelsföretagen meddelar själv till Fimea vilka av deras läkemedel som inte går att få tag på och de hamnar sedan på Fimeas lista.

En tillfällig störning ska inte pågå i över ett år från datumet då den första anmälan givits. Pågår den längre ska innehavaren av försäljningstillståndet meddela att produkten tas bort från försäljning.

På listan hänger det ändå kvar produkter som funnits där i över ett år.

Trots Yles försök att få svar, har inte läkemedelsföretagen gett någon orsak till problemen. Företagen har dessutom satt munkavle på sina finska kontor. Distributionschef Johanna Linnolahti vid Fimea kan inte heller ge någon orsak.

- I bakgrunden kan finnas många olika orsaker. De som äger försäljningstillstånden till läkemedlen vet orsakerna bäst. Även om Fimea hade kännedom om dessa orsaker så kan de innehålla sådan information som vi inte kan publicera utan deras lov

Kan det vara så att läkemedelsföretagen vill ha små lager, för att undvika att behöva slänga produkter som blivit föråldrade?

- Jag tror inte det beror på det. Jag tror nog att företagen har optimerat sina lager, att det alltid ska finnas läkemedel på marknaden. Det är bara så att ibland får vi inte in dem till Finland, svarar Susanne Lindberg.

Olika sorters tabletter.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Komplicerade riktlinjer vid produktion

LEO Pharma är ett danskt läkemedelsföretag som levererar mediciner till bland annat Finland. Protopic är en av LEO Pharmas läkemedelssalvor och den har varit slut i hela landet ända sedan slutet av 2018.

Vd Klaus Abel vid Leo Pharma Nordics i Köpenhamn, där företagets huvudkontor ligger, förklarar:

- Vi vet att vi har en produkt vars tillverkning störts av tekniska problem som förorsakar fördröjningar i leveransen till finska patienter.

Abel säger att det kan uppstå problem under vilket steg som helst i den komplexa produktionskedjan.

- Leveranskedjan inom läkemedelsindustrin är mycket komplex, allt från komplicerad forskning till komplicerade produktionsuppsättningar. Tillverkarna verkar under mycket strikta kvalitetsriktlinjer, och dessutom fraktas varan runt till hela världen.

Det är bra att läkemedelsindustrin är så reglerad, även om det kan leda till fördröjningar

Ingen panik - händer också med kycklingen i närbutiken

Problemen kan vara tekniska i tillverkningsskedet, som i fallet med Protopic, eller så kan det handla om att mediciner hålls i karantän på grund av kvalitetsproblem. Det kan också vara frågan om ändringar i efterfrågan. Stiger efterfrågan av en viss produkt, tar lagret snabbt slut.

- Det fungerar precis på samma sätt då det blir större efterfrågan av en viss mobiltelefon eller kycklingen i din närbutik.

Men det är knappast lika kritiskt att få tag på kyckling som det är att få tag på ett visst läkemedel.

Finland har en skyldighet att ha en viss mängd läkemedel i lager som säkrar att det alltid finns mediciner som anses kritiska för folkhälsan. Protopic hör inte till de obligatoriskt upplagrade läkemedlen.

- Läkemedel kan tas från lagret med speciallov av Fimea så länge inte försörjningsberedskapen i Finland riskeras, säger Linnolahti

Försörjningsberedskap

Kan man se ett slut på störningarna då?

Det här kan Fimea heller inte svara på. De enda som har svaret är, igen, de som äger försäljningstillståndet. Då det gäller läkemedelssalvan Protopic är läget under kontroll, åtminstone enligt Abel.

- Vi har hittat en lösning på de tekniska problemen. Fabriken i Irland jobbar nu dygnet runt för att möta efterfrågan som är högre än vi förväntade oss.

Även om det är bråttom med att få läkemedlet till apoteken kommer det att ta en tid eftersom alla riktlinjer ska följas noga.

Enligt Abel är det bra att läkemedelsindustrin är så reglerad, även om det kan leda till fördröjningar.

- Det leder till höga kvalitetskrav. Det finns också höga krav på att varans ursprung ska vara lätt att spåra, vilket är mycket bra för patienten. Då vet man säkert att när man köper en produkt från apoteket är den av hög kvalité, säger Abel.

Diskussion om artikeln