Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

VD Kjell Skoglund: Jag bjöd 950 människor till mitt 50-årskalas på torpet

Från 2019
Vegas sommarpratare 2019 Kjell Skoglund
Bildtext Kjell Skoglund är Svenskfinlands okrönte talkokung.
Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle.

Vegas sommarpratare Kjell Skoglunds arbetsliv har präglats av förenings- och organisationsarbete. Ur hembygden och landsbygden har han hämtat kraft och inspiration.

– Ända sedan jag var barn har föreningsliv varit min grej. I gemenskapen i hembyn Påskmark i Kristinestad lärde jag mig grunderna till det jag har arbetat med genom hela mitt yrkesverksamma liv, det vill säga ledarskap, nätverk och engagemang, säger han.

Vegas sommarpratare 2019 Kjell Skoglund som barn i folkdräkt.
Bildtext I 70-talets Påskmark spelade Kjell Skoglund både fotboll och dansade folkdans under ledning av grannfrun Helga som redan tidigt visste hur man skapar ett varumärke av den starka folkkulturen som hade långa traditioner i byn.
Bild: Privat

Under sin uppväxt fick Kjell Skoglund, vd för Finsk-svenska handelskammaren, tidigt lära sig att ta tag i saker själv.

– Till skillnad från dagens värld, där barn har ledda aktiviteter och hobbyer, och ska skjutsas hit och dit, skapade vi våra egna aktiviteter.

Det blev många hockey-, fotboll- och friidrottslandskamper ute på åkrar och ängar.

– Vi byggde våra egna tiokampsarenor på förmiddagen och tävlade senare på eftermiddagen.

– Som chef har jag väldigt stor nytta av allt jag lärde mig i byagemenskapen på 70-talet. När jag var 14 år fick jag min första erfarenhet av ledarskap då jag fick träna Tjöck Idrottsklubbs juniorfotbollslag, samma åldersgrupp dit jag själv hörde.

Dessvärre prioriterade inte alla fotboll lika högt som Skoglund själv.

– För att få ihop till 11 spelare på planen krävdes i princip att alla som fanns i åldersklassen skulle vara med. Ibland fick vi gå hem till potentiella spelare och övertala dem att komma på träningar.

– De sista spelarna fick vi slita ur tv-sofforna eller från höbärgningen. Det var engagemang det!

Vegas sommarpratare 2019 Kjell Skoglund foto på folkdräktgrupp från 70-talet.
Bildtext Via juniorfolkdansen började också Kjells nordiska bana med resor utanför den egna byn. Den första utlandsresan gick till Kristinestads vänort Sala i Sverige.
Bild: Privat

Finlandssvenskar har det lättare i Norden

Efter omvägar via Vasa, Oslo och Helsingfors fungerar Skoglund nu som vd som Finsk-svenska handelskammaren i Stockholm, vars uppgift är att hjälpa finska företag in på den svenska marknaden och skapa nätverk mellan näringslivet i Finland och Sverige.

– Svenskarna är mycket sociala, lättsamma och familjära. Svenskarna förhandlar länge och vill vara av samma åsikt och hålla en positiv stämning under förhandlingarna.

– Ibland drar finska försäljare slutsatsen att en affär är klar bara för att svenskarna är så positiva och tillmötesgående och aldrig säger direkt nej.

Ändå menar Skoglund att finländare har mycket gemensamt med svenskarna.

– Ärligheten och tilliten är en sak. Fråga en finne eller en svensk och du kan räkna med ett ärligt svar. Skillnaden är att finnen svarar redan innan man frågat, säger han.

- En finsk försäljare talar om alla fel i varan före kunden har frågat, svensken väntar på frågan, men kan inte ljuga då han får den och berättar öppet om eventuella fel och brister i varan.

Som finlandssvensk är det lätt att obehindrat skapa nya relationer i Norden.

– Där ser jag nog att vi finlandssvenskar har en ett stort försprång. Jag försöker också föra fram hur stor nytta det är med att kunna svenska i Finland. Ofta går man över till svenska när ett möte är över. Då står de finskspråkiga ofta ensamma i ett hörn, konstaterar han.

Skoglund menar att svenskan spelar en avgörande roll för Finlands roll i Norden.

– Avskaffningen av det svenska språket som obligatoriskt ämne i studentexamen år 2005 blev starten för en stark nedkörning av svenskan i Finland, säger han.

Kjell ser det dagligen i sitt jobb i Stockholm.

– De övriga nordborna har inte särskilt bra koll på vad som händer i Finland och ju mindre vi kommunicerar på svenska desto mer osynliga blir vi.

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA
Ted Gärdestad: Sol vind och vatten
Tre kronor: Den glider in
Tjöck spelmanslag: Tjöckmenuetten
Queen: We are the Champions
Tomas Ledin: Släpp hästarna fria
Bobbysocks: La det svinge
Abba: The winner takes it all
Monica Zetterlund: Sakta vi gå genom stan
Molly Sandén: Hallelujah (på svenska)

Vegas sommarpratare 2019

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln