Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåelever med längre väg än 3 km föreslås få gratis skolskjuts

Från 2019
Uppdaterad 12.06.2019 17:48.
Flicka cyklar på landsväg.
Bildtext Alla kan inte cykla längs en trygg och lämpligt lång väg.

Ledamöter i Ingå anser att alla Ingåelever i årskurs 1 till 6 borde få gratis skolskjuts om de bor längre än tre kilometer från skolan.

Det föreslår 24 fullmäktigeledamöter med Katja Posio (SDP) som första undertecknare.

Ingå kommun ordnar kostnadsfri skolskjuts åt alla elever i årskurs 1 till 4 som har en skolväg som är längre än tre kilometer lång.

Också de som har en skolväg som anses farlig får gratis skolskjuts. Det är till exempel en sådan skolväg som går längs med stamväg 51 eller där eleverna måste åka med färjan i Barösund.

Äldre elever betalar

De elever som går i årskurs 5 och 6 måste ha en skolväg som är längre än fem kilometer för att få gratis skolskjuts av kommunen.

Men det finns också elever i de här årskurserna som har en farlig skolväg, påpekar motionsundertecknarna. Vägarna är ofta i dåligt skick och saknar belysning.

För tillfället kan också de äldre eleverna erbjudas skjuts om det finns plats i bussen eller taxin mot en avgift på 20 eller 40 euro. Det här kan vara en stor utgift på årsbasis för en enskild familj, står det i motionen.

Avgifter och justerade rutter

För tillfället får 23 femte- och sjätteklassare skolskjuts mot en avgift. På årsbasis får Ingå kommun mellan 4 000 och 8 000 euro av de vårdnadshavae som betalar för transporten. Motionsundertecknarna anser att det är en summa som inte har någon märkbar betydelse för kommunen.

Genom att justera de nuvarande rutterna kunde kommunen ordna gratis transport åt alla elever i årskurs 1 till 6 utan att behöva införskaffa extra transporter. På det sättet kan Ingå garantera en trygg och säker skolväg utan att det medför familjerna några extra kostnader, står det i motionen.

Ingå kommunstyrelse har beslutat att skicka motionen till bildnings- och välfärdsnämnden för beredning.

Diskussion om artikeln