Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Filosof: Sommarstugan är en symbol för ett lyckligt liv, men vistelsen blir lätt ett arbetsläger

Från 2019
Uppdaterad 13.07.2019 22:08.
Filosofen Kim-Erik Berts.
Bildtext Kim-Erik Berts är filosof och lärare och såg denna blåsiga dag fram emot varmare dagar på "villan" i Larsmo.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Villan, stugan, landet. Kärt barn har många namn. Men vad betyder det att ha en egen plats, nära naturen?

– Sommarstugan är en symbol för ett lyckligt, meningsfullt liv.

Många väljer att flytta ut till sommarstugan när de blir pensionärer. Det pekar kanske på vad vi egentligen tycker är det bästa livet, det att leva enkelt nära naturen, säger filosofen Kim-Erik Berts, som är doktor i filosofi och lärare i filosofi vid Vasa gymnasium.

I Österbotten är sommarstugeägandet demokratiskt spritt och inte en klassfråga. Många har till exempel tillgång till någon form av släktstuga. Undantag kan finnas om man kommer från en stadsarbetarbakgrund.

– Ur ett allfinländskt perspektiv ser det kanske annorlunda ut. Men det finns andra samhällsinstitutioner som allemansrätten som på motsvarande sätt ger en närhet till naturen och ett enklare, ursprungligt liv. Jag tänker på sådant som bärplockning och längdskidåkning.

sommarstuga
Bildtext Sommarstuga + vatten = ro i själen.
Bild: www.sxc.hu

Färre tvång än hemma

– Sommarstugan hör till det vi håller som viktigt. Den är en institution för många finländare.

Sommarstugan är en plats för avkoppling. Där finns inte samma tvång att stiga upp om morgnarna eller städa som hemma.

– Det arbete som man gör, när man hugger ved, värmer disk- och tvättvatten, är ofta väldigt annorlunda än det vardagliga arbetet hemma. Det kan många gånger vara ganska avslappnande.

Om jag brukar vara på sommarstugan? Men den är ju färdig!

Kim-Erik Berts citerar den franska filosofen Voltaire som i sitt verk ”Candide” konstaterar att lyckan ligger i att man odlar sin trädgård. Att man har ett lugnt och strävsamt liv och att man försöker bli bra på det man kan bli bra på.

– Arbetet håller armodet, lättjan och lasten på avstånd. Så det är kanske inte så dumt att man har den här typen av arbete på sommarstugan, enkla sysslor som inte är stressande.

Person målar röd stuga med vita knutar vid strand.
Bildtext "Arbetsläger".

Men...

Till sommarstugelivets baksida hör att man kan känna en press att ta hand om sommarstugan. Underhåll, gräsklippning och trädgårdsskötsel kan göra vistelsen till ett ”arbetsläger”.

– Många gånger hittar folk onödigt mycket arbete på stugorna. Det blir en oförmåga att slappna av. Som i vitsen där sommarstugeägaren får frågan om han tillbringar mycket tid på stugan. Varpå svaret blir ”Sommarstugan? Men den är ju färdig!”

Det finns en sorts stress i det att man måste ut så fort som möjligt och att allt ska tas om hand.

Många gånger tycker jag att det är skönt att fara ut först på lördagen

― Kim-Erik Berts

Medan vi gör intervjun betraktar vi en segelbåt där man tydligt märker hur bråttom det är att komma iväg. Det är ju fredag, bevars.

En gammal farbror passar på att be oss om hjälp, medan vi sitter och dinglar med benen på bryggan. Trots hård vind och dåliga ben ska han till stugan. Men han kommer sig inte i båten på egen hand och får inte heller väskan med sig utan hjälp.

– Många gånger tycker jag att det är skönt att fara ut först på lördagen. Då har man hunnit varva ner och slappna av.

Sommarstuga utanför Helsingfors
Bildtext Sökes: liten röd stuga.
Bild: Seppo Sarkkinen/Yle

Sommarstugan som en bestående och trygg plats

Många olika trådar går in i vår moderna sommarstugetradition. Kanske hör synen på livet på sommarstugan ihop med vilken bakgrund ägaren själv har?

För fiskar- och jordbrukarbefolkningen hörde livet i fiskarbastur i skärgården eller fäbodar i skogen ihop med att trygga försörjningen.

Kring förra sekelskiftet växte en annan typ av skärgårdsliv fram bland städernas borgare, ett lättsammare sommarnöje.

– I och med att vi blir mer och mer rörliga, att vi lämnar hembyn eller byter hemstad, försvinner många varaktiga platser. Släktgårdar säljs och mark arrenderas ut, säger Kim-Erik Berts.

En flicka som plaskar i vattnet på en strand.
Bildtext "Nej, jag blir inte förkyld".
Bild: Mostphotos

I det här kan sommarstugan fortfarande utgöra en bestående, trygg plats. Där vistades mormor som barn eller där lekte ens pappa på samma ställen som de egna barnen.

Det knyter an till långa traditioner och till saker vi upplever som viktiga, trots att samhället förändrats.

– Begreppet ”barndomens somrar” är en sinnebild för lycka. Sådant som man vill uppleva på nytt. I och med att sommarstugorna ofta är ställen där man varit som barn, är det platser som man återknyter till.

Sommarstugan blir en plats där man förväntar sig att det ska vara trevligt och där man ska känna sig lycklig. Med det följer också krav på hur det ska och hur det inte får vara på stugan.

Det är något av en moralism gällande vad man bör och inte bör göra på en sommarstuga

― Filosofen Kim-Erik Berts

Det finns till exempel något av ett tryck på den som har en sommarstuga. Hen bör vara där och utnyttja den. Det här märks i kommentarer som ”Jaha, ni är inte på villan”, som sägs med lätt höjda ögonbryn.

– Det är snudd på något av en moralism gällande vad man bör och inte bör, vad man kan och inte kan göra på en sommarstuga. Länge skulle man inte ha någon tv på sommarstugan och helst borde man inte heller ha någon elektricitet.

– Personligen har jag svårt att tänka mig att distansjobba från sommarstugan. Det förstör någonting av den avslappning och stämning som gärna får finnas där, säger Kim-Erik Berts.

Men han har skrivit några texter när han hade bråttom med sin avhandling, så han funderar att han kanske inte ska kasta sten i glashus.

Eka vid brygga.
Bildtext Bleke.

En förändring på gång

Men vad händer om alger, fästingar och skarvar gör att man inte längre vill vistas på sommarstugan? Hur påverkar det vår självbild om det här enkla livet försvinner?

– Jag har trots allt svårt att tänka mig att vi skulle förlora vår närhet till naturen. Den är så viktig för finländarnas identitet. Även om problem uppstår, till exempel med alger vid sommarstugorna, så har vi till exempel allemansrätten, som gör att vi ändå kan leva enkelt och nära naturen.

Lyssna på Sommarstugeliv under sommaronsdagar i Vega Dag och på Yle Arenan.

Sommarstugeliv: Vad betyder sommarstugan för själen?

18:40

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln