Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Åländska maratonsensationen Johanna Bäcklund klar för friidrotts-VM – i Sveriges färger: ”Hade inte känts etiskt rätt att låta Finland hänga med som reservalternativ”

Från 2019
Johanna Bäcklund.
Bildtext Johanna Bäcklund är VM-klar.
Bild: Ann Johansson/Runacademy

Ett fullständigt förbluffande år kulminerar i Doha den 27 september. Den 34-åriga åländska heltidsjobbande tvåbarnsmamman Johanna Bäcklund är klar för friidrotts-VM. Men den oväntade mästerskapsdebuten sker för Sverige, inte Finland.

Resultatet slog ned som en bomb för ett par månader sedan. Johanna Bäcklund mosade sitt personliga rekord till 2.35,11 i sitt tredje maraton i Hamburg, gick in som åtta genom tiderna i Finland och underskred samtidigt kvalgränsen till VM i Doha.

Bäcklund är uppvuxen på Åland men bor i Stockholm sedan sex år tillbaka. Hon saknar praktiskt taget friidrottsbakgrund och jobbar nästan heltid på ett löpföretag.

Plötsligt var hon VM-aktuell – för två länder.

– Jag känner att Sverige är mer hemma just nu och min identitet är mer svensk även om jag är dubbel medborgare. Det är en lite knepig situation, men samtidigt ett litet lyxproblem också, sade Bäcklund till Yle Sporten i april.

Nu står det klart att hon väljer Sverige, och belönades också smått överraskande med en VM-biljett.

Maratontränat i blott nio månader

Johanna Bäcklund ligger fyra i den svenska statistiken då tre får plats i VM, men i och med att Mikaela Larsson tackade nej till Doha gick frågan vidare till Bäcklund.

– Jag tackade ja direkt! Jag kändes inte som om det fanns nån orsak att tveka, det var helt självklart. Det är ändå en superhäftig upplevelse att få springa ett VM och få möjligheten att representera det svenska landslaget, säger Bäcklund nu.

– Det kommer att bli en otroligt spännande resa, hela vägen fram till VM. Nu måste jag försöka förbereda mig så bra jag bara kan för att få till ett optimalt lopp i Doha.

Johanna Bäcklund springer.
Bildtext Johanna Bäcklund har bott i Sverige sedan 2004.
Bild: Ann Johansson/Runacademy

Bäcklund har semester i juli och kommer även i övrigt att trappa ner på arbetstakten fram till VM i slutet av september. Maratonloppet startar klockan 23.59 lokal tid på grund av hettan i Qatar.

– Jag behöver acklimatisera mig så jag kommer att åka på plats ett tag innan.

Vad skulle du svarat om nån för ett år sedan sagt att du i juni 2019 kommer att vara VM-klar maratonlöpare?

– Jag hade nog inte trott det. I det skedet var det bara nåt jag kunnat drömma om. Jag hade ju bara sprungit ett maraton och det tre år tidigare. Maratonspecifik träning har jag egentligen kört endast i nio månader, säger Bäcklund som i Hamburg förbättrade sitt personbästa med dryga fyra minuter.

– Det betydde väldigt mycket för mig att få till det där. Jag har ändå lagt ner enormt mycket tid på min löpning och verkligen satsat på att kunna se hur bra jag kan bli. Att kunna prestera tre "maror" under 2.40 och klara VM-gränsen är jättehäftigt.

Valde Sverige

Det blev alltså Sverige till slut för Johanna Bäcklund. I Finlands trupp hade hon genast varit given en VM-plats, men valet föll trots det på Sverige där Doharesan var allt annat än säker.

– Före Hamburg hade jag ingen tanke på att jag överhuvudtaget kan representera Finland. Efter att jag fått mitt första barn för fem år valde jag att delta i de svenska mästerskapen. Efter det har min tanke hela tiden varit att jag också representerar Sverige om jag nån gång får chansen.

Johanna Bäcklund löper i skogen.
Bildtext Bäcklund har endast sprungit fyra maratonlopp i karriären, varav tre under de senaste dryga sju månaderna.
Bild: Ann Johansson/Runacademy

Bäcklund var inte medveten om att det är fullt möjligt att kombinera svenska mästerskapen med den finländska landslagsdressen. När Finlands friidrottsförbund hörde av sig efter Hamburg förändrades situationen.

– Det blev en tankeställare. Men jag har ändå hela tiden varit inställd på Sverige, jag har tävlat mot de svenska löparna och mätt min kapacitet mot dem, så jag kände att det också är häftigt att ta en plats i det landslaget, resonerar hon.

– Det hade inte heller känts bra om jag sagt till Finland att ’nämen vänta tills jag fått besked om jag har en plats för Sverige’. Det ville jag inte göra.

– Att låta Finland hänga med som ett reservalternativ hade inte känts så himla etiskt rätt från min sida. Jag hade inte kunnat stå för det, utan för, utan ville ta ett beslut innan. Så jag valde att om jag ska springa, så ska jag springa för Sverige. Det kändes till slut naturligt.

Diskussion om artikeln