Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kronobys kommundirektör blir Anna-Maja Henrikssons statssekreterare

Från 2019
Uppdaterad 13.06.2019 07:03.
Malin Brännkärr
Bildtext Malin Brännkärr ansöker om tjänstledighet från tjänsten som kommundirektör i Kronoby för att bli Anna-Maja Henrikssons (SFP) statssekretare.
Bild: Nathalie Lindvall

Malin Brännkärr blir justitieminister Anna-Maja Henrikssons statssekretare. Det innebär att Brännkärr ansöker om tjänstledighet från arbetet som kommundirektör i Kronoby.

- Det är oerhört roligt att få möjligheten att arbeta för Finland. Det är inte alla förunnat. Jag är jätteglad, säger Brännkärr när Yle Österbotten når henne.

Kronobys kommunstyrelseordförande Liane Byggmästar (SFP) säger till Yle Österbotten att de troligtvis beviljar Brännkärr tjänstledigt i ett år. Saken behandlas på måndagens möte.

- Vi försöker hitta en ersättare så fort som möjligt, säger Byggmästar.

Brännkärrs erfarenhet kommer till användning

Malin Brännkärr är politices och juris magister. Hon har tidigare bland annat fungerat som ministergruppens specialmedarbetare samt som specialmedarbetare på Justitieministeriet.

- Malin Brännkärr har en gedigen erfarenhet som nu kommer väl till pass, då Finland är EU-ordförandeland och jag själv som justitieminister genast kommer att jobba med rådsmöten och andra uppgifter i anslutning till ordförandeskapet, säger Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.

Till uppgifterna som statssekreterare hör att fungera som ministerns medhjälpare och företrädare samt främja och följa regeringsprogrammet inom ministerns ansvarsområde.

Brännkärr kommer också att biträda ministern med att leda beredningen av ärenden inom ministerns ansvarsområde. Till uppgifterna hör också att tillsammans med kanslichefen sörja för samarbetet mellan ministeriet och övriga förvaltningsområden.

Brännkärr kommer också att bistå ministern i beredningen av internationella uppdrag och särskilt EU-ärenden. Hon ska företräda ministern i enlighet med de uppdrag som ministern ger samt sköta övriga uppgifter som ministern tilldelar henne.

Diskussion om artikeln