Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åländska ungdomar engagerar sig för miljön: "Bilarna är Ålands största problem"

Från 2019
Jonathan Vik och Jack Hancock på en brygga
Bildtext Jonathan Vik och Jack Hancock kämpar för ett mer miljövänligt Åland.
Bild: Yle / Annika Holmbom

I vintras samlades åländska ungdomar på ett klimatläger på Kumlinge. Lägret inspirerade dem att grunda en egen förening, Ungdomarnas miljörörelse på Åland, som vill påverka till exempel beslutsfattare och skolor att agera mer miljövänligt.

- Vi kände att det var helt nödvändigt, för det var ett väldigt häftigt och lärorikt läger, säger viceordförande Jack Hancock.

Han var själv rädd att allt som de hade pratat om under lägret och alla kloka tankar som hade fötts helt enkelt skulle försvinna om inte föreningen hade bildats.

Miljöengagemanget starkt på Åland

Miljörörelsen har medvind på Åland.

Nätverket Bärkraft.ax arbetar för ett ökat hållbart samhälle och ett nygrundat parti, Hållbart initiativ, siktar på flera mandat i Lagtinget i höst.

Europeiska kommissionen delade också ut utmärkelsen European Sustainability Award 2019 till Åland och landskapets utvecklings- och hållbarhetsagenda som utarbetats inom ramen för nätverket Bärkraft.ax.

Åland är Europas mest biltäta område per person

- Unga är ganska miljömedvetna, det hör man hela tiden i skolan. Alla känner till att det behöver göras något, säger Jonathan Vik som är ordförande för Ungdomarnas miljörörelse på Åland.

Men det finns förstås också de som inte alls bryr sig.

- Det är inte så att alla ungdomar är några slags supermänniskor som lever hållbart och vill leva hållbart. Men som tur så finns det en stor grupp som är miljömedvetna och vill leva hållbart.

- Många unga på Åland är vegetarianer och veganer, tillägger Jack Hancock.

Vilka åtgärder skulle stöda ett mer miljövänligt liv på Åland enligt unga?

- Bilarna skulle jag säga att är Ålands största problem. Åland är Europas mest biltäta område per person, så vi borde helt klart minska på privatbilismen, säger Vik.

Vik anser att det borde finnas politiska åtgärder för att få folk att börja åka mindre bil, eller i alla fall satsa på hållbara bränslen.

- För det är svårt när man lever på Åland. Man måste nästan ha en bil.

En mer fungerade kollektivtrafik står också på önskelistan.

- Vi har brister i vår kollektivtrafik, Det finns bussar, som är den enda form av kollektivtrafik, men det kunde bli bättre, säger Hancock.

Enligt Hancock kunde Åland också vara en föregångare då det gäller användningen av förnybara energikällor.

- Vi har ju vindkraft som kunde utökas, och våg- och solkraft kunde utvecklas.

Två vindkraftverk på Lilla Båtskär, Åland.
Bildtext Vindkraft används redan på Åland, men kunde utvecklas ytterligare, tycker de unga,
Bild: Yle/Linus Hoffman

Hancock lyfter också fram närmatens betydelse. Såväl konsumenter som producenter värnar om det närproducerade på Åland.

Blivit en del av samhället

Ungdomarnas miljörörelse på Åland har bara funnits i några månader, men såväl Jonathan Vik som Jack Hancock tycker att de gjort viktiga framsteg.

- Vi har kommit in i samhället väldigt bra. Det är många som vill hjälpa och stödja vår sak. Vi har varit mycket med i medierna och helt enkelt synts. Det är en ganska stor sak, säger Vik.

- Jag tycker att vi har öppnat en dialog med de politiska partierna. Vi har ganska stort kontaktnät vill jag påstå. Det finns mycket kvar att göra, men vi har ändå kommit en bra bit på vägen, tillägger Hancock.

Diskussion om artikeln