Fyra ebolafall i Uganda - de första fallen utanför Kongo - specialist ser mycket allvarligt på läget
Uganda har meddelat att två nya fall av ebola har påträffats - en vuxen och ett treårigt barn.
Det här betyder att det senaste stora utbrottet av den dödliga sjukdomen nu för första gången har spridit sig utanför Demokratiska republiken Kongo.
Fallen i Uganda visar att "epidemin nu har trätt in i en verkligt skrämmande fas" och att sjukdomen kan leda till betydligt fler dödsfall, säger en infektionsspecialist till nyhetsbyrån Reuters.
En fem år gammal ebolasmittad pojke som hade kommit till Uganda från Kongo dog i går, uppger Ugandas hälsominister Jane Ruth
Aceng. Pojkens familj har nu isolerats.
De två nya sjukdomsoffren som har påträffats är pojkens bror och farmor. Pojkens farfar avled nyligen i ebola.
Uganda planerar att flytta de båda ebolapatienterna tillbaka till Kongo eftersom vården där anses vara bättre.
Ytterligare tre familjemedlemmar - som än så länge är friska - kommer också att sändas tillbaka till Kongo, säger ministern.
"Epidemin i en skrämmande fas"
Den här epidemin är nu i en verkligt skrämmande fas och visar inga tecken på att ta slut, säger Jeremy Farrar, infektionsläkare och direktör för den globala hälsoorganisationen Wellcome Trust global health charity som arbetar med att bekämpa ebola.
- Vi kan vänta oss fler fall både i Kongo och i grannländerna,
Antalet dödsfall är nu redan stort och det finns en risk för att sjukdomen sprids ytterligare och kan bli lika omfattande som den mycket svåra epidemin i Västafrika under åren 2013-16.
Epidemin fick sin början i augusti 2018
Den nu pågående ebolaepidemin började i augusti 2018 i östra Kongo, och har redan infekterat minst 2 062 människor. Av dem har 1 390 dött.
Under den svåra epidemin i Västafrika smittades 28 000 människor och 11 300 avled i sjukdomen. De värsta drabbade länderna var då Liberia, Guinea och Sierra Leone.
Den smittsamma sjukdomen sprider sig via kroppsvätskor och leder till en blödarfeber med svåra uppkastningar, diarré och blödningar.
Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom
Ghebreyesus har sammankallat en kommitté som på fredag ska
fatta beslut om det ska utlysas ett internationellt nödläge.
Svårt att bekämpa - också andra länder i fara
Myndigheterna har kämpat med att försöka hålla ebola under kontroll. Sjukvårdspersonal har dock regelbundet attackerats i det konfliktdrabbade östra Kongo som är epicentret för ebolautbrottet.
I år har WHO dokumenterat 174 attacker mot hälsovårdspersonal och sjukvårdsinrättningar i Kongo. Både sjukvårdspersonal och patienter har dödats.
I Uganda har beredskapen skärpts på grund av smittorisken. Sjukvårdspersonal har vaccinerats och nu ska fler människor bli vaccinerade.
Östra Kongo gränsar också till Sudan som har kämpat med att komma vidare efter ett långt blodigt inbördeskrig. Sjukvården lider svårt av sviterna från kaoset i landet, och Sydsudan saknar den infrastruktur som behövs om en epidemi av det här slaget bryter ut.
Källa: Reuters
Ebola sprids nu okontrollerat i Kongo - 890 kongoleser har dött
Epidemin i Kongo är historiens nästvärsta ebolautbrott.
Virusdetektiven Peter Piot hittade ebolan 1976 - det gigantiska maskviruset lever än - och Piots regler för att förhindra en epidemi är de samma
Det nya ebolautbrottet har nått en ny fas,säger myndigheter.