Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 26 skadade då rebeller i Jemen sköt missiler mot civil flygplats i Saudiarabien

Från 2019
Uppdaterad 13.06.2019 06:40.
Houthirebeller i Jemen hotar att hämnas Saudiarabiens krigsförbrytelser med missilattacker mot alla civila flygplatser i Saudiarabien
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Houthirebeller i Jemen har angripit en civil flygplats i grannlandet Saudiarabien med missiler. Minst 26 människor skadades i missilattacken mot flygplatsen i staden Abha, som ligger 200 kilometer från norra Jemen.

Flera av de skadade var kvinnor och barn och offren kom från minst tre olika länder, enligt lokala myndigheter.

En missil slog ner i ankomsthallen men orsakade endast materiella skador.

Saudiarabien som hotar att hämnas attacken, anklagar Iran för att ha levererat missiler till houthirebellerna.

– Bevis tyder på att Irans revolutionsgarde försåg rebellerna med missiler som användes mot flygplatsen i Abha, säger den internationella militärkoalition som leds av Saudiarabien i ett uttalande.

Flygplatsen i Abha ligger 200 kilometer från gränsen i norra Jemen. Här välkomnas fotbollsspelaren Edison Mendez från Ecuador då han anlände till sin nya klubb i Abha
Bildtext Flygplatsen i Abha ligger 200 kilometer från gränsen i norra Jemen. Här välkomnas fotbollsspelaren Edison Mendez från Ecuador då han anlände till sin nya klubb i Abha
Bild: EPA PHOTO/EPA/-

Rebellerna säger att de avfyrade kryssningsmissiler mot flygplatsen i Abha som har både inhemska och internationella avgångar.

Rebellerna hävdar att en av missilerna träffade kontrolltornet, men luftfartsmyndigheter i Saudiarabien säger att flygplatsen fortfarande är operativ och att allt fungerar mer eller mindre normalt.

Krigsförbrytelse?

Saudiarabien säger att missilattacken mot en civil flygplats kan betraktas som ett krigsbrott och att man "snabbt kommer att vidta åtgärder."

– Lämpliga åtgärder kommer att vidtas för att bekämpa dessa terroristiska milismän, säger vice försvarsminister prins Khalid bin Salman som lägger skulden på Iran.

– Regimen i Iran är den enda parten i regionen som hänsynslöst eftersträvar eskalering, säger prinsen.

Rebellerna har även tidigare angripit Saudiarabien både med missiler och väpnade drönare och senast förra månaden angreps ett oljefält med missiler.

Även storstäder har utsatts för attacker men Saudiarabien har lyckats
skjuta ner de flesta missiler med det moderna amerikanska missilförsvarssystemet Patriot.

Huthirebell står vakt på ett område i Sanaa där Saudiarabien har utfört flygattacker.
Bildtext Rebellerna i Jemen anklagar Saudiarabien för omfattande krigsförbrytelser i Jemen som här i huvudstaden Sanaa där ett civilt bostadsområde träffades av en missil
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

"Alla flygplatser angrips"

En rebelltalesman som hotar med nya attacker mot alla flygplatser i Saudiarabien, säger att man "under de närmaste dagarna kommer att avslöja stora överraskningar."

Talesmannen sade att missilattacken var en vedergällning för Saudiarabiens krigsförbrytelser mot civila i Jemen.

Rebellerna understryker att militärkoalitionen som leds av Saudiarabien har gjort sig skyldiga till otaliga krigsbrott då de i åratal har bombat civila mål som sjukhus och torg i Jemen med tusentals civila offer som följd.

Enligt FN är den humanitära krisen i Jemen den värsta i världen just nu.

FN som länge har försökt mäkla fred mellan rebellerna och den internationella militärkoalitionen i Jemen säger sig vara ytterst oroad över de senaste missilattackerna.

– Vi uppmanar alla parter att förhindra dylika incidenter som kan trappa upp det nuvarande läget och undergräva den FN-ledda fredsprocessen, säger talesmannen Farhan Haq.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln