Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Åtta valpar utan intyg avlivades i Helsingfors – smugglades från Estland

Från 2019
Valpar i bakluckan av en bil.
Bild: Polisen / Tullen

Åtta hundvalpar av blandras har avlivats i Helsingfors efter att Tullen på söndagen stannade en 50-årig estnisk man som tagit hundarna från Estland till Finland utan någon dokumentation.

Tullen stannade mannen vid Skatuddens terminal.

Mannen har tidigare åkt fast för att ha smugglat hundar till Finland utan den dokumentation som behövs.

Polisen misstänker att mannen hade som avsikt att sälja valparna i Finland.

Hundarna hittades i en trång pafflåda i bakluckan.

Hundarna en betydande hälsorisk

Den estniska mannen misstänks för smuggling.

– Han kunde inte visa några dokument om varifrån hundarna kommer, om deras hälsotillstånd eller om de fått vaccin eller inte. Hundarna hade inte heller pass för djur eller ID-chip, säger kommissarie Anne Hietala från Polisinrättningen i Helsingfors.

– Hundarna var tvungna att avlivas eftersom de kunde ha varit en betydande hälsorisk för såväl människor som andra djur, tillägger hon.

Valpar i en pafflåda.
Bild: Polisen / Tullen

Undersökningsgruppen för djurrelaterade brott förebygger djursmuggling på olika sätt, bland annat genom att samarbeta med andra myndigheter och organisationer.

– Att skaffa ett husdjur från en smugglare eller en valpfabrik är oansvarigt och det orsakar lidande för djuren. Så länge det finns en efterfrågan på de här valparna, så finns ett utbud. Köparen måste ta ansvar och se till att det nya husdjuret kommer från en pålitlig uppfödare och att det är friskt, säger Hietala.

Diskussion om artikeln