Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pressa inte era barn till något som ni själva vill, låt barnen välja själva!

Från 2019
Uppdaterad 14.06.2019 10:34.
Pia Öhman ja Marika Koivunporras-Jansen , Prakticum
Bildtext Pia Öhman och Marika Koivunporras-Jansén önskar att unga kunde få hitta sig själva i lugn och ro.
Bild: Markku Rantala / Yle

Regeringens beslut att förlänga läroplikten till 18 och göra andra stadiet avgiftsfritt har emottagits med blandade känslor. På yrkesinstitutet Prakticum är man glad över att vi äntligen har en regering som satsar på utbildningen, men det finns en oro för hur pengarna ska räcka till för både ökat elevantal och allt studiematerial som tidigare har bekostats av studerandena själva.

Finlands Svenska Skolungdomsförbund har redan uttryckt sin oro över att obligatoriet kommer att öka de ungas stress och förorsaka psykiskt illamående. Det här syns också i Prakticum, där en del studerande mår så dåligt att de inte alls klarar av att komma till skolan.

Utanför Prakticum ligger lejonen och badar i försommarens solsken. Innanför dörrarna ser man fortfarande spåren efter dimissionsfesterna, stora röda rosor vilar i metallhinkar och de orangefärgade stolarna står i rader framför podiet. Studerandena har flugit ur boet, men lärarna och rektorn får ännu vänta lite på att deras sommarlov ska börja.

Prakticum
Bildtext Avslappnade lejon utanför yrkesinstitutet Prakticum.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Rektorn Laila Andersson har just återvänt från Stockholm där hon firat sin egen dotters studentfest. Hon är sprudlande glad och energisk trots att hon haltar lite efter att ha trampat på en glasskärva under festligheterna.

Andersson anser att det bästa med en förlängd läroplikt är att någon blir tvungen att ta ansvar också för de unga som inte orkar studera.

Visserligen har man försökt ta hand om alla också tidigare, men obligatoriet gör det ännu tydligare både för föräldrar och för utbildningsanordnare att ingen får falla utanför.

- Det här regeringsprogrammet innebär att var och en ska få hjälp och stöd för att fortsätta sin läroplikt och det är en bra sak, säger rektor Laila Andersson.

Laila Andersson rehtori oppilaitosessa Prakticum.
Bildtext Rektor Laila Andersson är förväntansfull, men också oroad över vad regeringsförslaget om höjd läroplikt leder till.
Bild: Markku Rantala / Yle

Men att stöda varje individs lärostig kräver resurser. Och på den punkten är Andersson oroad.

Vi vill inte leva på projektpengar, vi skulle behöva en bättre bas att stå på, så att vi kan se framåt och planera på lång sikt

Laila Andersson, rektor för yrkesinstitutet Prakticum

Andersson är oroad över att regeringsprogrammet inte lyfter fram varifrån pengarna ska tas och hur yrkesskolorna ska få sin grundfinansiering.

Att andra stadiet är kostnadsfritt betyder att också allt arbetsmaterial ska vara gratis för studeranden. Det här inbegriper böcker, datorer och alla verktyg på yrkesutbildningen.

Det är inga billiga grejer vi talar om när vi talar om alla verktyg som studerande på de olika utbildningarna behöver

Laila Andersson, rektor för yrkesinstitutet Prakticum

- Det är inga billiga grejer vi talar om när vi talar om alla verktyg som studerande på de olika utbildningarna behöver. För att inte tala om skolresorna, om andra stadiet ska vara avgiftsfritt, betyder det också gratis resor till och från skolan, konstaterar Andersson.

Vad skolböcker beträffar, föreslår Laila Andersson att man redan nu kunde börja samla in begagnade böcker och uppmanar skolorna att återanvända så mycket som möjligt för att spara både på pengarna och miljön.

Från köket hörs högljudd musik, slammer och kockarnas glada skratt. De tillreder lunch åt personalen som fortfarande jobbar fast studerandena har sommarlov. Prakticums byggnad på Arabiastranden är vacker och luftig. Man har satsat på myshörnor och platser där studerande kan umgås. Från de stora fönstrena ser man gröna träd och klarblå himmel.

Prakticum
Bildtext I Prakticum har man satsat på glada färger och myshörnor.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Men tyvärr är en del unga för omotiverade för att gå i skola eller mår så dåligt att de inte kan ta sig till skolan. I Prakticum gör socialhandledaren Pia Öhman och ledaren för studerandevården Marika Koivunporras-Jansén sitt bästa för att hjälpa de här ungdomarna.

- De flesta studerande mår ju bra och klarar sig bra, det är bara en liten grupp som mår så dåligt att det behövs stora insatser för att hjälpa dem, säger Pia Öhman.

Enligt Öhman skulle säkert många sådana som klarar sig till synes bra också behöva stöd, men resurserna räcker främst för dem som har det svårast. För många är pressen att klara sig i livet stor. Ändå kommer inte alla att studera på högskolenivå eller få högavlönade toppjobb.

Samhället blir nog totalt dysfunktionellt om vi bara högutbildar alla

Marika Koivunporras-Jansén, ledare för studerandevården i Prakticum

Marika Koivunporras-Jansén förklarar att välmåendet är viktigare än en hög utbildning, men hon ser att de unga är pressade. Pressen kommer dels utifrån, dels utsätter de unga sig själva för den.

- Det här syns som en oro och en obestämd ångest, förklarar Marika Koivunporras-Jansén.

- För många är det svårt att definiera och få tag i varför man mår så dåligt. I skolan syns illamåendet främst som frånvaro. Man är helt enkelt så trött att man inte orkar fungera, tillägger Pia Öhman.

Öhman berättar också att det finns familjer där alla har blivit studenter i flera generationer och där det hör till att få en universitetsutbildning. För sådana familjer blir det besvärligt när deras barn börjar i yrkesskola. Det här är typiskt just i Helsingfors och Nyland.

Det finns också familjer som säger att gå bara i yrkesskola, bara du blir framgångsrik i livet

Pia Öhman, socialhandledare Prakticum

För många familjer är det också viktigt att man inom yrkesutbildningen har möjlighet att ta dubbelexamen och bli både student och ha ett yrke.

- Det här kräver stora jobbinsatser av studerandena och är något som främst föräldrarna intresserar sig för vid informationstillfällen, berättar Marika Koivunporras-Jämsén.

- Många föräldrar dubbelkollar möjligheten att ta dubbelexamen eftersom de vill att deras barn ska vidare till universitet, säger Öhman.

Att ta dubbelexamen innebär mycket arbete och stor stress och är inte alla gånger värt mödan. Få föräldrar är medvetna om att man kan söka in både i högskolor och universitet utan studentexamen. Men det går alltså, man kanske är tvungen att läsa lite mer till inträdesprovet eftersom man inte får poäng för sitt studentvitsord, men det är inte omöjligt. Arcada och Prakticum har dessutom ett tätt samarbete.

rosor
Bildtext Några rosor ligger kvar efter dimissionsfesterna.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Efter 15 år som socialhandledare i Prakticum önskar Pia Öhman att föräldrarna inte skulle sätta så mycket press på sina ungdomar, utan i stället ge dem möjlighet att mogna och hitta sig själva i lugn och ro.

- Här är en hälsning till alla föräldrar, pressa inte era barn till något som ni själva vill, låt barnen välja själva. Det blir kanske inte som man tänkt, men de landar ju rätt ändå. Nog blir det bra till slut, säger socialhandledaren Pia Öhman.

Diskussion om artikeln