Nio högerpopulistiska partier bildar ny grupp i EU-parlamentet - Sannfinländarna medverkar i den nya gruppen som kallar sig "Identitet och demokrati"
Nio EU-kritiska och högerpopulistiska partier har gått samman till en ny grupp i Europaparlamentet. Gruppen har drygt 73 ledamöter och blir därmed den femte största gruppen i EU-parlamentet.
Bryssel
De partier som bildar den nya gruppen är Franska ytterhögerpartiet Nationell samling, italienska Lega, tyska AfD, österrikiska FPÖ, belgiska Vlaams Belang, tjeckiska SPD, estniska Ekre, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna.
Sannfinländarna har under den pågående mandatperioden hört till gruppen konservativa och reformister ECR. Partiet byter därmed grupp i parlamentet.
Parlamentsledamoten Marco Zanni som valts till gruppordförande säger att gruppen tar avstånd från skapandet av en "europeisk superstat." Han säger att gruppen bland annat kommer att jobba för att stärka den interna säkerheten i EU.
- Inget av dessa partier vill förstöra EU, vi är här för att få till stånd en radikal förändring, säger Zanni.
EU tror att man kan fortsätta som om inget har hänt, de har inte lyssnat på vad som hänt vid valurnorna, säger i sin tur ledaren för Nationell samling Marine Le Pen.
Målet var att bilda en möjligast stor grupp
Jussi Halla-aho säger att man inte ville göra samma misstag som år 2014 då de nationalistiska och EU-kritiska partierna splittrades i fyra olika partier. Inom den nya gruppen ska man fokusera på det som förenar de medverkande partierna, inte det som skiljer partierna åt.
Den nya gruppen hade som mål att samla så många EU-kritiska och högerpopulistiska partier som möjligt.
Flera populistiska partier, bland dem polska regeringspartiet Lag och rättvisa, Sverigedemokraterna och det brittiska brexitpartiet har tackat nej till att medverka. Det spanska ytterhögerpartiet Vox medverkar inte heller i den nya gruppen.
Ungerska Fidesz har tillsvidare inte visat intresse för att lämna Europeiska Folkpartiet EPP.
Halla-aho säger att dörren står öppen för partier som i framtiden vill medverka i den politiska gruppen.