Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tips för en bra start på barnens sommarlov - om du ger hundra procent får du egen tid tillbaka

Från 2019
Susann fagerlund och pia eriksson på Hulta daghems gård.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Skolbarnens sommarlov har redan börjat, men småbarnsföräldrar kan ha barnen i dagis åtminstone ända till midsommaren.

Om man frågar förskolevännerna Wilma och Erin i Hulta daghem om de gillar sommar- eller vinterlov mer, ger de samma svar.

- Sommar! För då kan man vara ute och leka mer - och äta glass, säger de alla samtidigt.

De gillar alla att rita, cykla och leka med sina föräldrar. Det låter som att de allra helst skulle leka med mamma och pappa hela tiden.

Men som som småbarnsförälder är det är tungt att orka då man knappt har någon tid för egna intressen.

En flicka gungar ett mindre barn som har gul keps på sig på Hulta dagisgård.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Det är inte så enkelt att hitta energi för lek runt om allt annat. Men om du ger en halvtimme av din tid, alltså hundra procent uppmärksamhet, då får du också minst en halvtimme egen tid tillbaka av barnen, säger Pia Eriksson som varit barnskötare i över 20 år.

Om man verkligen engagerar sig i barnens lek så brukar de sedan klara sig själva av bara farten menar hon. Man kan gå för att göra sitt och ofta blir barnen då uppslukade i sin lek en god stund.

Våga vägra kul

När Pia Erikssons egna barn var små fanns det inga pekplattor eller spel på mobilen. Även om de kan vara pedagogiska så rekommenderar hon att man begränsar användningen.

- Det är så hälsosamt att ha tråkigt. De kan ju spela en halvtimme eller så, men sen ska de göra annat. Inte minst för hållningen är det dåligt att de sitter längre perioder, säger Eriksson.

Wilma och Erin står på dagisgården i Hulta daghem i Dalsbruk.
Bildtext Wilma och Erin älskar sommarlov och gillar att göra saker tillsammans med föräldrarna.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Susann Fagerlund som är pedagogisk ledare vid Hulta daghem säger att det ibland kan vara bra att vara med och vara delaktig när barnen spelar på pekplattorna.

Hon tipsar också om att ta vara på allt som finns runt omkring.

- Om det kör ihop sig med barnen hemma, eller om man själv är på dåligt humör så är det bästa man kan göra att gå ut. Rör dig i närmiljön så att barnen kan springa och klättra. Att leta efter mask kan räcka som aktivitet i sig, eller så kan man ta med dem och gå och meta, säger hon.

- Jag håller med, vi var ofta ute på picknick när mina barn var små, kanske med lite saft och bulle. Har man barn i olika åldrar är det mycket man kan göra ute som passar båda, gå och se på båtar till exempel, säger Eriksson.

Tre R - regler, ro och rutiner

Hemma har man oftast inte strikta rutiner eller ritualer på samma sätt som i dagis. Men man kan ha nytta av att ta efter en del knep man använder sig av på dagis menar Pia Eriksson.

- Vi brukar följa tre R; regler, ro och rutiner. Samma funkar också hemma. Både barn och vuxna mår bättre om man har regler som man följer konsekvent. Rutinerna behöver inte innebära att man följer klockan exakt, men man kan till exempel försöka hålla sig till ganska samma dagsrutiner kring mat och läggdags.

En frukostmacka som är formad som en mus
Bildtext Låt barnen vara med när du lagar mat hemma.
Bild: Yle/Fredrika Lindholm

Att involvera barnen i matlagningen är något som båda barnskötarna starkt rekommenderar.

- Det var något som jag missade när jag hade barn, och det märks sen. Ta med barnen, matlagningen ska ju skötas ändå. Och är de för små så kanske de kan hjälpa med dukningen, bara det är en stor sak, säger Eriksson.

Susann Fagerlund tipsar om hemlagade isglassar.

- För att få i dem tillräckligt med vätska heta dagar kan man frysa yoghurt, juice eller bara vatten med frukt och bärbitar i.

Diskussion om artikeln