Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Privatperson som hyr ut sitt hus till turister måste sluta med sin verksamhet - Raseborgs stad hotar med vite på 10 000 euro

Från 2019
Uppdaterad 14.06.2019 07:18.
En nyckel fastsatt i en nyckelring som föreställer en stuga.
Bildtext Stugan kan bokas för kortare och längre tider.
Bild: Mostphotos / B-D-S

Raseborgs miljö- och byggnadsnämnd kräver med hot om vite att en privatperson upphör med uthyrningsverksamhet av sitt hus före den sista juli i år.

Byggnaden finns på ett område i Svartådalen som är ämnat för permanent boende och inte för turismverksamhet.

Fastigheten kan ses på en webbplats specialiserad på stuguthyrning. Där kan man se bokningssituationen för stugan och man kan boka den för kortare och längre perioder, bland annat bara för ett dygn.

Byggnadsinspektören i Raseborg uppmanade ägaren redan i mars att sluta använda fastigheten i strid med planen för området.

Ägaren av annan åsikt

Ägaren svarade Raseborgs stad med att hen anser att användningen av fastigheten inte står i strid med planen. Ägaren stöder sig bland annat på ett utlåtande från stadsjuristen i Rovaniemi i ett liknande fall.

Hen anser också att det är fel att hota med vite i det här fallet.

Ägaren anser att det inte handlar om en väsentlig ändring av ändamålet för byggnaden och att det inte krävs ändrat bygglov för att ändra permanent boende till fritidsboende.

Oklar rättspraxis

Miljö- och byggnadsnämnden anser ändå att man inte kan kalla användandet av fastigheten för fritidsboende utan det handlar om yrkesmässig inkvarteringsverksamhet.

Nämnden ger ägaren rätt i att regleringen av Airbnb-uthyrning är oklar. Men nämnden konstaterar samtidigt att det finns rättspraxis i den här typen av fall.

Högsta förvaltningsdomstolen har i ett årsboksbeslut konstaterat att det krävs olika planbeteckningar när det gäller boende och turismtjänster eftersom de har olika verkningar.

För att verksamheten skulle kunna fortsätta krävs både undantagslov och bygglov.

Tjänstemannen vill ha tuffare tag än politikerna

Byggnadsinspektören Fredrik Wasström var föredragande i ärendet. Hans förslag till nämnden vara att med hot om vite på 10 000 euro kräva att verksamheten upphör inom 14 dagar. Dessutom skulle ärendet polisanmälas.

Nämnden ansåg att man hellre sätter datumet till 31 juli eftersom det finns personer som redan har bokat in sig på semester.

I det här skedet vill nämnden inte heller göra en polisanmälan.

Wasström anmälde avvikande åsikt till nämndens beslut.