Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbopolitiker och tidigare nyhetsankare dömdes för hets mot folkgrupp: "Det här handlar bara om en politisk klappjakt"

Från 2019
Seppo huhta (Sannf), Esbo fullmäktige
Bildtext Seppo Huhta kallar domen för politisk klappjakt. Orsaken är att det var en grön politiker som polisanmälde honom.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Esbopolitikern Seppo Huhta (Blå) döms för hets mot folkgrupp efter att på Facebook i flera inlägg förolämpat muslimer och somalier. Västra Nylands tingsrätt slår fast att inläggen är hatiska och skyddas inte av yttrandefriheten. Det här handlar bara om en politisk klappjakt, det är inte fråga om något annat, säger Huhta.

När Seppo Huhta 2016 skrev inläggen, som han nu dömts för, var han gruppordförande för Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Esbo.

Huhta döms för sex inlägg på Facebook som han skrivit mellan januari och mitten av juli 2016. Inläggen har haft hundratals gillningar.

Enligt åtalet var Huhtas avsikt att förolämpa och förtala invandrare, flyktingar, asylsökande och muslimer. Inläggen anses vara starkt generaliserande och har förorsakat fientlighet mot nämnda grupper.

I åtalet påpekas också att Huhta har 1 800 följare på Facebook och att hans inlägg har fått stor spridning genom gillningar, delningar och kommentarer.

Huhta själv nekar till brott.

"Inläggen har varit hatiska och skyddas inte av yttrandefriheten"

Västra Nylands tingsrätt håller med åklagarens syn. Tingsrätten anser att Huhta med sina inlägg förtalar och förolämpar muslimer och somalier som folkgrupp. Enligt rätten borde Huhta ha vetat detta.

Vidare skriver rätten att fastän Huhta som kommunalpolitiker haft som avsikt att kritisera invandring och invandrare som gör sig skyldiga till brott har han inte heller som tidigare journalist rätt att förtala och förolämpa dessa folkgrupper.

Seppo Huhta har på 1990-talet jobbat som nyhetsankare på MTV.

Enligt tingsrätten skulle Huhta ha haft möjlighet att föra fram sin kritik på ett mer sakligt sätt.

"Huhtas inlägg har varit hatiska och skyddas inte av yttrandefriheten", slår tingsrätten fast.

Sitter i social- och hälsovårdsnämnden

Huhta döms för hets mot folkgrupp till 40 dagsböter som i hans fall betyder 400 euro.

Dessutom ska vissa specificerade stycken i de sex Facebook-inlägg som omnämns i åtalet strykas, enligt domen.

Efter att Sannfinländarna sommaren 2017 splittrades representerar Huhta enligt Esbo stads webbplats Blå framtid. Han är suppleant i fullmäktige och sitter i social- och hälsovårdsnämnden.

Under förra valperioden ledde han Sannfinländarnas fullmäktigegrupp. Numera leds gruppen av Teemu Lahtinen, som i mars dömdes för hets mot folkgrupp.

"Jag har aldrig representerat Blå framtid"

Huhta säger till Yle Huvudstadsregionen att han inte är medlem i Blå framtid och att det står fel på stadens webbplats.

- Jag har valts till fullmäktige som Sannfinländare. Jag har aldrig representerat Blå framtid.

Han har inte bestämt sig om han besvärar sig över domen till hovrätten, men han ställer sig lite skeptisk till att göra det.

- Det här handlar bara om en politisk klappjakt, det är inte fråga om något annat, säger Huhta och hänvisar till att det var en politiker från De gröna som polisanmälde hans inlägg.

Kommer den här domen att förändra hur du skriver på sociala medier?

- Det har jag inte tänkt på. Men jag undrar vad De gröna hittar på till följande, säger Huhta.

Diskussion om artikeln