Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dam-VM i dag: The Matildas i pressat läge – världssexan Australien tar sig an Brasilien i tungviktsmötet

Från 2019
Uppdaterad 13.06.2019 18:23.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: AUS - BRA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Australien kom till VM med en ”nu eller aldrig”-attityd. Målet var och är att Australien bästa spelargeneration genom tiderna tar nationens första storturneringsmedalj i Frankrike. Men i och med förlusten i VM-öppningen mot Italien har The Matildas kniven mot strupen i kväll mot Brasilien.

Australien–Brasilien, grupp C

Stade de la Mosson, Montpellier, kl. 19.00 på TV2 och Arenan
Kommentator: Chriso Vuojärvi

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: AUS - BRA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Australien föll snöpligt mot Italien. Barbara Bonansea gjorde segermålet i den 95:e minuten. Brasilien öppnade VM med en komfortabel 3–0-seger över Jamaica.

Australiens uppdrag: Komma på rätt köl igen

Insatsen är enorm för Australien i kväll. En seger över Brasilien innebär att man kan skaka av sig förlusten mot Italien som ett olycksfall i arbetet. Blir det förlust kan laget bli utslaget redan i och med gruppspelet.

Ett nederlag skulle åtminstone innebära att en oerhört tufft motståndare väntar i åttondelsfinalen.

Debaclet mot Italien var Australiens tredje förlust i svit. The Matildas har inte förlorat fyra matcher i rad på över ett årtionde.

En olycka kommer sällan ensam

Australien uppladdning inför kvällens drabbning har inte gått utan problem.

Mittbacksveteranen Clare Polkinghorne skadade bakre lårmuskeln i matchen mot Italien och medverkar knappast mot Brasilien. Ett stort avbräck i och med att Australien bara har två mittbackar i truppen.

Brasilien har också sina skadebekymmer. Superstjärnan Marta kunde inte spela i öppningsmatchen, men hon har återhämtat sig väl och kan eventuellt ta del av matchen i Montpellier i kväll.

Otippad rivalitet mellan nationerna

Brasilien och Australien har, kanske lite överraskande, blykoll på varandra. Lagen har mötts i de fyra senaste VM-turneringarna och totalt åtta gånger de fyra senaste åren.

Australien har vunnit de fyra senaste, men föll bittert mot värdnationen i kvartsfinalen i OS i Rio efter straffläggning.

– Vi har inte glömt det. Det skulle vara vara mycket välkommet att ta revansch på den förlusten, säger vänsterbacken Steph Catley.

Kommentatorns tips: Luktar kryss

Australien har inte råd att förlora, medan Brasilien får en motorväg mot gruppsegern ifall man tar poäng. Ett oavgjort resultat skulle inte överraska någon. Gissar 1–1.

Diskussion om artikeln