Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Industrisatsningar, studentsvenskan och translagen kan väcka debatt på De grönas partikongress – nu väljs Ohisalo till ordförande

Från 2019
Uppdaterad 14.06.2019 12:40.
Maria Ohisalo i sidoprofil.
Bildtext Nu väljs Maria Ohisalo formellt till ordförande för De gröna.
Bild: Lehtikuva

De gröna inleder sin partikongress i Björneborg på lördagen. Stämningen och sammanhållningen beskrivs som god inom partiet. En del öppna frågor kvarstår om regeringsprogrammet.

Inrikesminister Maria Ohisalo väljs på mötet till partiordförande. Hon är den enda kandidaten och kommer därmed att efterträda Pekka Haavisto på ordförandeposten.

- Hon har varit med länge och är en bekant profil för partiets aktörer. Det kommer inte att bli stora förändringar i partiets riktning, säger Bicca Olin, styrelsemedlem i Finlands svenska gröna.

Partiet fick i regeringsförhandlingarna tre ministerposter. Maria Ohisalo är inrikesminister, Pekka Haavisto utrikesminister och Krista Mikkonen miljö- och klimatminister.

Diskussion om regeringsprogrammet

Just nu är humöret gott inom partiet efter regeringsförhandlingarna. Många upplever att goda riktlinjer dragits upp inom klimat- och miljöpolitiken.

Regeringsprogrammet innehåller ändå saker som väntas väcka diskussion.

En del är oroliga för stora industriprojekt som kanske drivs igenom, andra vill diskutera den obligatoriska studentsvenskan. Somliga tycker att det regeringen vill göra angående translagen inte är tillräckligt.

- Folk är kanske ganska irriterade och vill veta av de som förhandlade hur vi kommit fram till det här, och vad vi kan göra för att det ska se ut så som det står i våra egna politiska program, säger Bicca Olin.

Olin understryker samtidigt att det finns förståelse för att regeringsprogrammet är en kompromiss olika parter emellan.

Förståelsen för jordbruket har blivit större

De gröna har länge talat om att man vill bli större på landsbygden. I de senaste valen har partiet gjort framsteg på många håll, bland annat på traditionella arbetarorter.

Thomas Snellman från Pedersöre säger att förståelsen för jordbruket inte alltid varit på topp inom De gröna. Nu är det på väg mot det bättre.

- Det är ett upplysningsarbete, men det gäller inte bara De gröna, utan alla partier. De urbana och landsbygdsbefolkningen ska försöka samsas om framtiden.

Snellman förundrar sig över att Centern fick så många ministerposter i regeringen, trots att Centern och De gröna är nästan lika stora.

Många andra personval på agendan

De gröna väljer också bland annat partisekreterare och vice ordföranden på partikongressen.

Elena Gorschkow, Veli Liikanen, Joonas Niemi, Kirsi Syväri och Marjo Tapaninen kandiderar för partisekreterarposten.

Fatim Diarra, Riikka Karppinen, Veli Liikanen, Jaakko Mustakallio, Iiris Suomela, Helena Särkijärvi och Petri Viglione vill bli vice ordförande.

Regionpolitiken kan få betydelse, om och när De gröna vill få bättre fäste annanstans än i landets stora städer.

Diskussion om artikeln