Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Saturday Night Fever i Ingå, Jalla! Jalla! på Arenan och pilgrimsvandringar i Åboland och på Åland i veckans kulturtips

Från 2019
Pilgrimsvandrare på S:t Olofs sjöled
Bildtext Pilgrimsvandrare på S:t Olofs sjöled
Bild: Yle / Peter Lüttge

Musik vid havet i Ingå firar sina första 30 år med KÄRLEK, ny pilgrimsled har öppnats för alla i Åboland och på Åland och svensk filmsommar med Laleh, Lukas och Lang. Detta vill du inte missa!

Marit Lindqvist, som gärna lyssnar på klassisk musik live

Kommunens slogan är ”Glad i Ingå” och det blir man varje år det är dags för kammarmusikfestivalen ”Musik vid havet”.

I år arrangeras musikfestivalen för 30:e gången och det genomgående temat för årets upplaga är ”Kärlek”.

Ingå kyrka - altare och valv.
Bild: Yle/Minna Almark

Musiken ljuder på olika håll i den västnyländska skärgårdskommunen och det bjuds bland annat på intima brev av Cecilia Damström och ”Saturday Night Fever” med Stenhammarkvartetten.

Också jazz på torget med hornseptetten Con Brassica och en förtrollande cirkuskonsert med cirkusclownen Pekka von Cräutlein står på programmet.

Silja Sahlgren-Fodstad, smygsvensk

Nu kan du spänna av och strunta i väderleksrapporterna - Arenan utlovar idel solsken ända in i oktober.

Vilka var filmerna som gjorde Lukas Moodysson till stjärna? Kan sommarvärmen bli hetare än de blickar som Tuva Novotny och Ola Rapace utbyter i tv-filmerna baserade på Maria Langs klassiska deckare?

Huvudpersonerna i filmen Jalla! Jalla! glada i en bil.
Bildtext Jalla! Jalla!
Bild: Peter Widing / Memfis Film

Missa inte heller Novotny i Jalla! Jalla! - komedin alla talade om i början av 2000-talet. En film i vilken den debuterande regissören Josef Fares lyckades skämta om allt från potensproblem till arrangerade äktenskap.

Torkel Petersson och Fares Fares är oemotståndliga som osäkra första älskare, men uppmärksamhet väckte även den kvinnliga huvudrollsinnehavaren.

En späd sjuttonåring som några år senare skulle komma att slå knock out på musikbranchen. Så varför inte satsa på ett Lalehpaket - se henne spela i Jalla! Jalla! (16.6) och hör henne sjunga på Skansens allsångsscen (2.7).

Peter Lüttge, pilgrimsvandrare av födsel och ohejdad vana

Nu är den öppnad, Svenskfinlands nyaste och endaste pilgrimsled. S:t Olofs sjöled börjar i Åbo och går ända fram till Nidarosdomen i Trondheim.

Den finska delen går genom Åboland och Åland. Jag provgick vägen i två veckor och kan rekommendera den, till vissa delar.

Märkning av S:t Olofs sjöled på stolpe i Nagu
Bildtext Håll utkik efter S:t Olofs dubbelkors och den röda pilen som visar vägen
Bild: Yle / Peter Lüttge

I Åboland är vägen omväxlande och klart och tydlig märkt med Olofsledernas kännspaka dubbelkors. Det är roligt att orientera och ö-hoppa sig fram genom skärgården. Till fots och till sjöss.

Tills man kommer till Fasta Åland. Där tar det roliga slut. Märkningen är delvis obefintlig och leden är inte röjd efter den förödande januaristormen Aapeli. Butiker, caféer och matställen längs vägen är få och leden gör vansinniga krumbukter genom svårforcerad terräng.

Min rekommendation: starta i Åbo och sluta senast på Sottunga. Vänta sedan tills vägen har blivit bättre på Åland. Och fortsätt nästa år. Och så småningom hela vägen till Trondheim.

www.stolavwaterway.com

Diskussion om artikeln