Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dam-VM i kväll: Kina måste vinna för att hålla kvatsfinalsviten i liv – möter favoritmotståndaren Sydafrika i Paris

Från 2019
Uppdaterad 13.06.2019 21:52.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: RSA - CHN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kina har alltid tagit sig åtminstone till kvartsfinal då laget spelat VM-fotboll. Mot kvällens motståndare Sydafrika har laget aldrig förlorat och hållit målet rent i 360 minuter.

Sydafrika–Kina, grupp B

Klockan 22. Parc des Princes (Paris), direkt i TV2 och Yle Arenan med start klockan 21.50.

Matchen refereras på svenska av Kristian Karlsson.

Båda lagen jagar sin första seger på fransk mark. Kina inledde turneringen med en hedersam förlust mot guldkandidaten Tyskland och går in i kampen som solklar förhandsfavorit.

Utgångsläget

Båda lagen har fått i vila i fem dagar sedan öppningsomgången i grupp B.

Kina bjöd på bra motstånd men Tyskland lyckades vinna med 1–0. I början hade Kina en boll i stolpen och överlag var kinesiskorna nära att näta vid flera tillfällen.

Sydafrika stod något överraskande för öppningsmålet i matchen mot Spanien med fick ge sig med 1–3 efter bland annat två straffmål av Jennifer Hermoso.

Sydafrika får lov att klara sig utan vänsterbacken Nothando Vilakazi som drog på sig två gula kort i öppningsmatchen.

Kina är med i VM för sjunde gången men lagets glansdagar är dessvärre över. 1995 slutade laget fyra och 1999 förlorade Kina finalen mot USA.

I kväll är det inget snack om vem som är förhandsfavorit. Kina som ligger på en 16:e plats på världsrankingen har mött Sydafrika fyra gånger och vunnit samtliga matcher med målskillnaden 28–0.

Håll koll på

Kinas Li Yang var på fint spelhumör i premiären mot Tyskland, men närmare än en stolpträff kom hon inte. På det rödgula mittfältet är PSG-spelaren Shuang Wang lagets största stjärna.

Anfallaren Shanshan Wang är den kinesiska truppens främsta målskytt med 45 fullträffar på 132 landskamper.

I motsats till Kina har Sydafrika öppnat målkontot i VM i Frankrike. Thembi Kgartlana gav laget ledningen mot Spanien efter 25 minuters spel men spanjorskorna vände med tre mål under kampens 20 sista minuter.

6 av truppens 23 spelare håller till i utländska ligor. Linda Mothalo och Kgatlana spelar till vardags i Beijing BG Phoenix FC och är lagkompisar med fyra av de kinesiska VM-spelarna.

Referentens tips

Kina har aldrig förlorat sina två inledande matcher i ett VM-slutspel. Det kommer inte heller att ske i kväll och tränaren Xiuquan Jias lag tar en komfortabel 2–0-seger. Garderar med ett tredje kinesiskt mål.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: RSA - CHN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln