Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Spelarnas Netflix" kan revolutionera spelvärlden - men har redan lovat för mycket

Från 2019
Google-pomo Phil Harrison ja Stadia
Bildtext Googlechefen Phil Harrison visar upp speltjänsten Stadias tillhörande kontroll.
Bild: 2019 Getty Images

Googles nya speltjänst Stadia, som lite felaktigt kallats "spelarnas Netflix" lanseras i vinter i Finland. Åsikterna om plattformen går i sär - vissa ser den som en tjänst i mängden medan andra ser fram emot den spelrevolution den kan hämta med sig.

Under spelevenemanget E3 i Los Angeles presenterade mediejätten Google sin nya streamingtjänst för spel.

Tjänsten gör att man kan spela ett spel i vilken apparat som helst som har tillgång till Googles egen webbläsare, Chrome. Det går också att koppla upp sig via sin tv ifall man har mediespelaren Chromecast.

För att spela behöver man ingen konsol och man behöver inte ladda ner och installera ett spel eftersom allt sker via molnet. För att spela på Stadia behövs tjänstens egenutvecklade kontroll.

Spelarnas Netflix är för mycket lovat

I den dyrare versionen av Stadia får man tillgång till ett spelbibliotek med en samling spel. Det här är orsaken till smeknamnet “spelarnas Netflix” medier använt sig av.

Huvudpoängen med Stadia är ändå att spelaren köper sina egna spel som sedan lagras i molnet

Spelstudior såsom EA, Bethesda och Take 2 Interactive som ligger bakom den superpopulära spelserien GTA och Red Dead Redemption har meddelat att de samarbetar med Google.

Bland annat dessa spel kommer finnas i Stadia

Behövs ingen superhastighet

Google har presenterat en tabell gällande hurudan internetuppkoppling man behöver för att använda Stadia.

Resolutionen varierar mellan 720p och 4K, beroende på användarens internetuppkoppling.

Den bästa resolutionen lovar Google vid 30 mbps, något som hem med många internetanvändare redan har.

I många länder oroar internetkostnaderna dem som är nyfikna på Stadia, men i Finland lär inte interneträkningen bli ett problem.

Vi betalar ofta för vår internetuppkoppling i en klumpsumma där nätanvändingen är gränslös. I många andra länder betalar konsumenten alltid efter hur mycket internet hen använder.

assassins creed
Bildtext Assassins Creed Odyssey är ett av spelen som kommer finnas tillgängliga på Stadia. Bilden är från ett annat spel i Assassins Creed-serien
Bild: Ubisoft

Revolutionerar spelvärlden, eller?

Plattformen har potential när det kommer till vårt sätt att spela, även om till exempel Playstation redan har en liknande tjänst.

Via Stadia kan vem som helst till exempel fortsätta på en annan spelares sparade spel som till exempel har streamats på Youtube.

Spelsessionen börjar inte heller med processen där spelaren uppdaterar sitt spel till den nyaste versionen, eftersom den nyaste versionen alltid finns tillgänglig.

Det finns ändå frågetecken gällande fördröjningen, det vill säga hur snabbt spelet reagerar på kommandona spelaren ger åt sin karaktär. Hur mycket inverkar avståndet till Googles servar till exempel?

På bilden syns en stillbild ur spelet Tomb Rider
Bildtext Tomb Raider-triologin kommer också finnas på Stadia

Förutom oro för hur bra tjänsten på riktigt kommer vara för en “helt vanlig konsument” med en “helt vanlig internetuppkoppling” är många också oroliga för hurudan dominans Google får nu när de tar sig in på ännu ett nytt område.

Google är också ett företag som inte drar sig från att stänga ned en produkt som inte funkar.

Det är till exempel oklart vad som händer med de de sparade filerna och spelen överhuvudtaget, om det visar sig att Stadia inte är en framgångshistoria och Google lägger ned plattformen.