Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svenska riksdagsgruppens utskottsplatser fördelade ‒ Strand ordförande för framtidsutskottet

Från 2019
Uppdaterad 14.06.2019 11:49.
Joakim Strand
Bildtext Joakim Strand.
Bild: Yle/Anna Ruda

Svenska riksdagsgruppen utsåg under torsdagen medlemmar till riksdagens utskott. Sammanlagt har gruppen tio mandat, fördelade på åtta ledamöter.

Joakim Strand valdes till ordförande för framtidsutskottet, som behandlar ärenden inom samhällsutveckling, framtidsforskning och teknisk utveckling. Som ordförande har Strand även en plats i talmanskonferensen.

‒ Denna regering har som målsättning att bygga ett inkluderande, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Finland. Jag ser stora möjligheter för framtidsutskottet att vara en kraft som starkt bidrar till positiv utveckling i just den riktningen, säger Strand i ett pressmeddelande.

Förutom ordförandeposten har Strand även en plats i ekonomiutskottet, och är dessutom medlem av Nordiska rådets finländska delegation.

Anders Norrback på valvaka riksdagvalet 2019.
Bildtext Anders Norrback
Bild: Yle/Juho Teir

Av de övriga ledamöterna från Vasa valkrets valdes Anders Norrback till jord- och skogsbruksutskottet och arbetslivs- och jämställdhetsutskottet, samt blir ersättare i stora utskottet.

Mikko Ollikainen valdes till kulturutskottet och miljöutskottet.

Mikko Ollikainen (SFP) i Vasa centrum.
Bildtext Mikko Ollikainen
Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton

Bergqvist vice ordförande för lagutskottet

Sandra Bergqvist kommer att sitta i kommunikationsutskottet och lagutskottet. I det senare kommer Bergqvist att fungera som vice ordförande.

Eva Biaudet nominerades för sin del till stora utskottet och utrikesutskottet. Riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz valdes till finansutskottet och försvarsutskottet.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström valdes till grundlagsutskottet och förvaltningsutskottet, och har därtill en plats i stora utskottet som behandlar EU-frågor.

Veronica Rehn-Kivi fortsätter i social- och hälsovårdsutskottet samt håller en plats som ersättare i finansutskottet.

Riksdagsgruppens två ministrar deltar inte i utskottsarbetet. Utskotten väljs på tisdag vid riksdagens plenum.

Artikeln har uppdaterats 14.6 klockan 10.53 med samtliga Anders Norrbacks utskottsplatser.