Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kina skötte måstematchen med hedern i behåll – Sydafrika sköt endast ett skott mot mål

Från 2019
Kinas fotbollsdamer firar 1–0-målet i VM-matchen mot Sydafrika 2019.
Bildtext Ett kinesiskt mål av Ying Li räckte för tre poäng.
Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press

Förhandsfavoriten Kina stod för en stabil insats och besegrade VM-debutanten med uddamålet. Därmed fortsätter Kinas segersvit över afrikanskt motstånd.

Kinas fjärde VM-match mot ett afrikanskt lag slutade i en fjärde seger för de rödgula. Det var inte vackert hela tiden men kinesiskorna var tillräckligt kyliga för att öppna poängkontot i Frankrike.

Kina dominerade spelhändelserna, men hade precis som ”Banyana Banyana” otroligt svårt att vaska fram ordentliga målchanser.

Det dröjde ända till den 40:e matchminuten före någondera av lagen mäktade med ett avslut på mål. Kinesiskornas första skott mot målburen resulterade i kampens första fullträff.

Rui Zhang stod för en fin framspelning från vänster och Ying Li placerade bollen i mål direkt från luften. Den annars duktiga Kaylin Swart i det sydafrikanska målet var chanslös.

Slutspurten kom av sig

Andra halvlek var sedan en kopia av den första. Kina anföll och Sydafrika försökte sticka iväg på vassa motanfall utan att ändå lyckas.

Efter en dryg timme kom de gulgrönas första och enda avslut på mål. Kholosa Biyana sköt men Shimeng Peng stod för en säker räddning.

Mot slutet var Kina närmare att utöka sin ledning än sydafrikanskorna en utjämning.

Swart bjöd på ett par riktigt svettiga räddningarna men inte ens inbytte Li Yang lyckades överlista den sydafrikanska målvakten.

1–0 stod sig och därmed tog Kina sin femte seger på lika många matcher mot Sydafrika. Tyskland ser ut att vinna gruppen då laget möter Sydafrika i den sista omgången på måndag. Kina och Spanien, som båda har tre poäng, gör upp om andra platsen.

Dam-VM i fotboll, grupp B

Sydafrika–Kina 0–1 (0–1)

40’ Ying Li

Diskussion om artikeln