Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu avgår också Sarah Sanders: Pressekreteraren som älskar presidenten och hans framgångar

Från 2019
Trump och Sanders i öm omfamning vid presskonferens i Vita huset.
Bild: EPA-EFE

Vita huset byter pressekreterare. Sarah Huckabee Sanders avgår i slutet av juni. President Trump prisar hennes långvariga insatser. Pressen kallar henne för en effektiv lögnerska.

Sarah Huckabee Sanders uppger att hon nu ska prioritera familjen och flyttar hem till Arkansas. Hon har jobbat med Trump i över tre år, ända sedan valkampanjen.

Efter turbulensen i Vita huset sommaren 2017 övertog hon jobbet som pressekreterare, då Sean Spicer sa upp sig efter ett halvt års tjänstgöring.

”En person med osedvanlig talang”

President Trump prisade sin pressekreterare då han kungjorde hennes avsked på twitter. Hon för sin del prisade presidenten och sitt jobb.

Vid ett evenemang i Vita huset för pressen kallade han upp Sarah Sanders och berömde henne som en person med otroliga talanger.

”Borde bli guvernör”

Trump sa sig hoppas att Sarah Sanders ställer upp i valet som guvernör i Arkansas, en tjänst som hennes far, den republikanska politikern Huckabee också har haft.

Pressekreteraren är den främsta talespersonen för presidenten. Det anses vara ett av de mest omöjliga jobben i USA. Speciellt med den här presidenten som kritiseras för twittra, håna och ljuga flera gånger om dagen.

Sarah Sanders blev den pressekreterare som avslutade en långvarig tradition med dagliga presskonferenser i Vita huset. Det skedde bland annat för att pressen inte ansågs ge rättvisa åt det som sades vid pressmötena.

Ett omöjligt jobb att ljuga för presidenten

President Trump har själv tagit sig an nästan dagliga möten och intervjuer med de ackrediterade journalisterna i Vita huset.

Sarah Sanders har allt mera sällan mött pressen i tv-sända presskonferenser från Vita huset.

Sarah Sanders omringad av journalister, mikrofonstänger och kameror på Vita husets gård.
Bildtext Sarah Sanders omringad av journalister, mikrofonstänger och kameror på Vita husets gård.
Bild: EPA-EFE

Hon har berömt presidenten och betonat hans framgångar. Det har också varit hennes jobb att förklara och ibland bortförklara presidentens uttalanden, framförallt på twitter.

Det har hon gjort mycket effektivt. Hon har också tagit samma fientliga attityd till journalisterna som president Donald Trump.
Hon har liksom presidenten valt att hellre ge enskilda intervjuer till Foxnews än till CNN.

Huckabee Sanders sägs ibland vara president Trumps främsta vapen för att klara presidentuppdraget.

Mueller visade på några lögner

Huckabee Sanders anses ha presidentens förtroende på ett sätt som få andra i vita husets stab.
Hon har skött jobbet effektivt och med stort lugn. Men hon har också anklagats för att vara ”född lögnerska”, och att det hör till jobbet.

Specialåklagare Mueller redogör för några lögner som Sanders har stått för. Till exempel hävdade hon att otaliga FBI-agenter hade uttryckt misstroende mot sin chef James Comey.

Avvisar all kritik

Hon försvarade presidenten när han publicerade videor som betecknas som muslimfientliga från ytterhögergrupper i Storbritannien.

Hon har hävdat att Gud ville att Trump skulle bli president. Hon förnekade tystnadspengar till Stormy Daniels.

Och hon sa att presidenten aldrig har uppmanat till våld, trots flera videor och tal om pressen som folkets fiende.

President Trumps fem ledande rådgivare uppradade. Längs till höger Sarah Sanders, till vänster Kellyanne Conway.
Bildtext President Trumps fem ledande rådgivare. Längs till höger Sarah Sanders, till vänster Kellyanne Conway.
Bild: EPA-EFE

Ömt farväl

Vid ceremonin i Vita huset på torsdag tackade Sarah Huckabee Sanders presidenten och kallade jobbet sitt livs största ära. Hon sade sig ha älskat varje minut av jobbet, även de svåra minuterna.

Både i en tweet och vid evenemanget i Vita huset på torsdagen hyllade hon Donald Trump på samma sätt som vid alla presskonferenser. Hon sade sig älska presidenten och sitt jobb.

Sarah Sanders var med president Trump i Helsingfors senaste sommar. Från den resan fick hon förklara några av presidentens yttranden om tumanhandsmötet med president Putin.

Sanders inledde ändå sitt Helsingfors-besök med att beundra solnedgången från Fiskartorpet.