Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump anklagar Iran för angrepp mot tankfartyg - Iran anklagar USA för krigshets och sabotage

Från 2019
Uppdaterad 15.06.2019 07:17.
Kokuka Courageous
Bildtext Skador på det japanska tankfartyget Kokuka Courageous

USA:s president Donald Trump anklagar Iran för torsdagens attack mot två tankfartyg i Omanbukten. Trump sade till tv-kanalen Fox att Iran är en "terrornation" och att USA avslöjat att landet står bakom attackerna. Iran tillbakavisar anklagelserna.

Trump nämnde inga nya potentiella åtgärder mot Iran och påminde om USA redan infört mycket hårda sanktioner mot Iran.

‒ De har blivit tillsagda i klara ordalag att vi vill att de ska återvända till förhandlingsbordet, sade Trump.

Svartvit video ska bevisa skuld

USA säger sig ha videor som bevisar att det var Iran som angrep två oljetankfartyg i Omanbukten på torsdagen. Flera länder i FN:s säkerhetsråd ställde sig skeptiska medan Iran anklagade USA för krigshets och diplomatiskt sabotage.

EU och Kina uppmanade under dagen alla parter i tvisten att visa återhållsamhet.

Det kinesiska utrikesministeriets talesman Geng Shuang uppmanade alla länder att undvika ytterligare upptrappningar i regionen.

‒ Ett krig i Persiska viken eller Mellanöstern är något som ingen vill se, sade Geng.

Säkerhetsrådet samlades

FN:s säkerhetsråd har diskuterat gårdagens attacker i Omanbukten bakom lyckta dörrar. USA anklagade Iran för attackerna, men utan att lägga fram bevis under själva mötet, och flera länder ställde sig skeptiska till USA:s anklagelser.

Försvarsministeriet Pentagon gav efter säkerhetsrådets möte ut en video där man hävdar att en iransk patrullbåt fäste sig vid ett av de brinnande fartygen för att lösgöra en magnetisk mina. Enligt USA ville iranierna inte lämna bevis efter sig.

Pentagon gav också ut fotografier av en mina som påstods var densamma som iranierna for iväg med.

- En iransk patrullbåt observerades och filmades då den lösgjorde en oexploderad magnetisk mina, säger Pentagons talesman Bill Urban.

USA visar video som bevis på iransk attack - Spela upp på Arenan

"Falska nyheter"

Besättningarna på de två drabbade oljetankfartygen, norska Front Altair och det japanska Kokuka Courageous, evakuerades efter flera explosioner. Minan som inte exploderat och som amerikanerna säger sig ha fotograferat, satt fast på det japanska fartyget enligt USA.

De japanska besättningsmännens ögonvittnesskildringar motsäger de amerikanska skildringarna om vad som hände. Japanerna säger sig ha sett flygande objekt som kunde ha varit kulor, före den första explosionen

Tankern som var på väg mot Singapore angreps två gånger nära Hormuzsundet. Första explosionen inträffade nära maskinrummet och den andra i aktern.

Rederiets vd Yutaka Katada säger att fartyget inte kan ha skadats av minor i havet eftersom explosionerna inträffade högt ovanför vattenlinjen. Enligt Katada är amerikanernas uppgifter om minor "falska nyheter."

Brandmän försöker släcka branden på det norska tankfartyget Frontline som på torsdagen drabbades av tre explosioner
Bildtext Brandmän försöker släcka branden på det norska tankfartyget Frontline som på torsdagen drabbades av tre explosioner
Bild: EPA-EFE/FRONTLINE

Kokuka Courageous besättning kunde under fredagen återvända till fartyget. Tankern uppges vara stabil och bogseras som bäst till en hamn i regionen.

Branden släckt

Under dagen har branden ombord på det andra angripna fartyget, norskägda Front Altair, släckts.

Den 23 personer stora besättningen befinner sig fortfarande Bandar Abbas i Iran men kommer snart att resa vidare, uppger fartygets ägare.

Representanter för rederiet var på eftermiddagen på väg för att undersöka skadorna på tankfartyget.

Skepsis i säkerhetsrådet

Iran har bestämt avvisat anklagelserna samt bevisen som sägs vara fabricerade och man anklagar USA för krigshets och diplomatiskt sabotage.

- Vi bär ansvaret för säkerheten i Hormuzsundet och det var vi som på kortast möjliga tid räddade besättningen på de två angripna fartygen. USA:s anklagelser mot Iran är alarmerande, säger landets utrikesministerium i ett uttalande.

Utrikesminister Mike Pompeo hävdar att Iran och dess allierade är de enda som har kapacitet att utföra attacker av det här slaget mot handelsfartyg i och omkring Persiska viken.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres fördömde attackerna mot civila fartyg och krävde en grundlig utredning om vad som hände.

- Alla fakta och ansvaret måste utredas. Världen har inte råd med större motsättningar i Persiska viken, konstaterade Guterres.

Kuwaits FN-ambassadör höll med om att det är oklart vad som hände.

- Vi vill veta vem som ligger bakom det här, sade ambassadören Mansur al-Otaibi.

Karta över Omanbukten.

Oljepriserna stiger

Råoljepriserna steg genast med 4 procent efter nyheterna om explosionerna i går men priserna sjönk sedan nedåt igen och stabiliserades 2 procent över prisnivån dagen innan.

30 procent av all råolja i världen som transporteras med fartyg går via Hormuzsundet och Omanbukten och störningar i havstransporterna kan snabbt få allvarliga följder för oljemarknaderna och priserna.

Sundet är smalt och långsamt att segla igenom och fartyg är därför känsliga för attacker och sabotage, vilket sjörövare och rebeller i Jemen har utnyttjat i det förgångna.

Hormuzsundet har ända sedan antiken varit en viktig sjöfartsled och idag utgör sundet världens viktigaste flaskhals för olja. Det såg man till exempel under det åtta år långa kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet.

Länderna utkämpade då vad som kom att kallas tankerkriget.

Irak angrep iranska oljeanläggningar och fartyg främst i norra Persiska viken medan Iran angrep fartyg längre söderut, samt i själva sundet.

Iran har många gånger hotat att stoppa all trafik i sundet om det angrips, men militärexperter tror inte att Iran klarar av att kontrollera sundet längre än högst ett par veckor på grund av USA:s militära övermakt.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln