Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: En sommarnatt i Kangasala

Från 2019
Starten i Jukolakavlen 2016.
Bildtext Jukola och Venla lockar ungefär 20 000 orienterare.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

En stad i miniatyr byggs upp under Jukola som i år samlar över 20 000 orienterare i Kangasala. Den största charmen med orienteringsklassikern är att både elitidrottare och motionsorienterare ställs inför samma utmaningar, skriver Fredric Portin.

Jag gungar i högsta grenen
af Harjulas högsta ås;
vidt skina de blåa vatten,
så långt de af ögat nås.

...
Zacharias Topelius strofer kommer väl till pass när den 71:a Jukolakavlen och den 42:a Venlakavlen står för dörren och arrangeras i skogarna kring Kangasalas blåa vatten.

Mastodontevenemanget samlar 20 592 orienterare, vilket åter innebär ett nytt deltagarrekord.

Orientering som motionsidrott har vind i seglen, vilket speglar av sig på Jukolakavlen. Samtidigt uppskattas evenemanget fortsättningsvis bland elitklubbarnas löpare, som mangrant ställer upp och kämpar om tätplaceringarna.

Just denna kontrast; att både elitlöpare och den stora massan motionsorienterare ställs inför samma utmaningar är charmen med tävlingen.

Synergieffekterna går åt båda hållen, motionärerna häpnas över elitens framfart och eliten imponeras av mängden människor som hittat ut. Det finns plats för alla i skogen.
...
Jag är blott en liten fågel
med späda vingar och små;
men vor' jag en örn i molnen,
jag flöge högt i det blå,

...

Under Jukolahelgen blir man åter påmind över hur liten man egentligen är. Arrangemanget som sådant och stämningen är det som alla ser mest fram emot, oberoende ambitionsnivå.

Det är en stad i miniatyr som byggs upp på åkrarna kring byn Heponiemi. Arrangemanget möjliggörs av kring 1600 frivilliga.

Av dessa vandrar kring 200 omkring i skogen och säkerställer att stämplingsenheterna är vid liv, att tv-produktionen fungerar och att löparna har tillgång till vätskekontroller.

Jukolakavlen i orientering i Villmanstrand 2016.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Men visst är kampen om de mest framskjutna placeringarna grädden på moset för många, såväl löpare som åskådare. Som vanligt är kampen hård och det finns gott om finländska lag att hålla ögonen på.

I Venlakavlen har Tampereen Pyrintö alla möjligheter att försvara vårens seger i tiomila, medan Jukolakavlens fjolårsvinnare KooVee har ett ypperligt lag på benen även i år.

Det finns dock många som vill annat, till exempel Alfta Ösa på damsidan och IFK Göteborg på herrsidan. En uppstickare på damsidan kan vara norska Fredrikstad SK, kom även ihåg att hålla ögonen på kvartetten från Pargas IF, som höjt sin profil till i år.

Stora Tuna försvarar sin Venlaseger från förra året med stjärnan Tove Alexandersson i spetsen och i år har föreningen även ett ungt och lovande herrlag, som det lönar sig att följa med.
...
O låt våra sjöar stråla
klart uti vår kärleks brand!
O Herre, lär oss att älska,
o lär oss älska vårt land!

...

Yle storsatsar och producerar material från Jukolahelgen under ett helt dygn och såväl Venla- som Jukolakavlen refereras även på svenska.

Förutom tätkampen hoppas jag man lyckas förmedla evenemangets kärleksyttring till idrotten och till naturen.

Den laddning som finns i luften på lördagen strax innan damstarten klockan 14.00 och herrstarten klockan 23.00 är nämligen något alldeles extra.

Bäst tas denna in på plats, men tv-soffan är även ett gott alternativ. När Kangasalas sommarnatt övergått till morgon vet vi vilka lag som gungar i högsta grenen denna gång.

Fredric Portin
Yle Sportens orienteringsexpert

De kursiverade partierna är utdrag ur dikten ”Sommardag i Kangasala” av Zacharias Topelius (1853). Till minne av Bo Kronqvist (1949-2019), en sann vän av Topelius och av människan.

Diskussion om artikeln