Inrikesminister Ohisalo: Det är fortfarande oklart vad som ska hända med finländarna i IS-lägret i Syrien
Inrikesminister Maria Ohisalo från De gröna säger att Finland inte ännu har fattat något beslut om vad man ska göra med de finländska kvinnor och barn som är kvar på IS-lägren i Syrien.
Ärendet är mycket besvärligt, säger hon.
- På lägret al-Hol finns finländska medborgare, som befinner sig i en svår situation. Deras hälsa och liv är i fara. Finland kommer att bära sitt ansvar och nu överväger vi hur vi borde framskrida, sade Ohisalo i en intervju för Yles Morgon-tv på fredagen.
30 procent av finländarna vill inte hjälpa
Enligt Yles uppgifter finns det 11 mödrar och 33 barn på lägret. En tredjedel av finländarna anser inte att Finland bör hjälpa de här människorna, visar en enkät som Taloustutkimus har gjort för Yles räkning.
- Det här resultatet förvånar mig inte alls, säger Ohisalo. Man kan betrakta det här ur så många olika synvinklar, men vi måste komma ihåg att det handlar om mänskliga rättigheter och säkerhet. Men många risker är också förknippade med den här frågan.
Barnens rättigheter är ändå de allra viktigaste, och det är med dem i åtanke som vi nu går vidare, sade Ohisalo.
Den förra inrikesministern Kai Mykkänen från Samlingspartiet var speciellt bekymrad över huruvida finländarna på lägret har radikaliserats.
- Det måste utredas med hjälp av experter, kontrar Ohisalo.
Rädda Barnen: Sverige bör agera snabbt
Rädda Barnen i Sverige har enligt Sveriges Radio uppmanat de svenska myndigheterna att ta hem IS-anhängare med barn som sitter internerade i Syrien – och utreda lämpligheten i vårdnadsskapet på svensk mark.
Ola Mattson är chef för Rädda barnens Sverige-program. Han säger att Sverige bör agera snabbt, eftersom förhållandena i lägret i och med sommarvärmen blir allt sämre.
Elektronisk boja för papperslösa?
Ohisalo fick också frågan om huruvida papperslösa ska förses med elektronisk boja, eller övervakas på något annat tekniskt sätt.
- Övervakningen kan också handla om telefonövervakning, konstaterar Ohisalo. Övervakning är alla gånger mycket bättre än att sitta inspärrad.
Regeringens målsättning är att förnya asylsystemet så att de asylsökande får mer rättshjälp och att de informeras bättre om hur asylprocessen går till.
- Det är viktigt att betona att man kan lita på de finländska myndigheterna, i motsats till läget i många av de länder migranterna kommer i från.