Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Karsten Warholm i kanonform framför hemmapubliken – raderade ut 24 år gammalt Europarekord: ”Är det sant det jag ser?”

Från 2019
Uppdaterad 14.06.2019 09:51.
Karsten Warholm sitter på knä och ser förvånad ut.
Bildtext Karsten Warholm kunde knappt tro sina ögon efter målgången.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Karsten Warholm kunde knappt tro sina ögon då han korsade mållinjen på Bislett i Oslo. Norrmannen förbättrade Stéphane Diaganas Europarekord med fyra hundradelar på 400 meter häck. Att slå Europarekordet är helgalet, säger han.

En av de absoluta höjdpunkterna under torsdagens Diamond League-gala i Oslo var herrarnas 400 meter häck. Världs- och Europamästaren Karsten Warholm löpte framför en fullsatt hemmapublik och levererade.

Warholm utmanades av Kyron McMaster under den första halvan av loppet men sedan var det bara norrmannen mot klockan. Och klockan den stannade på fantastiska 47,33 – fyra hundradelar bättre än Stéphane Diaganas Europarekord från 1995.

– Jag kände bara att är det sant det jag ser? Att jag skulle slå Europarekordet är helgalet. Jag är otroligt nöjd, säger Warholm till NRK.

Karsten Warholm sitter vid tavlan som visar hans tid
Bildtext 47,33 är Warholms nya Europarekord.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Warholms tid är den näst bästa i år, endast Abderrahman Samba har sprungit snabbare (47,27). Med sitt nya rekord gick Warholm in på trettonde plats på alla tiders lista på distansen.

– Den här kvällen var helt sjuk, allt jag kunde drömma om. Innan jag gick in på banan sade jag att det kunde bli väldigt speciellt i kväll. Det är nästan så jag blir lite rörd, säger Warholm.

På damernas 400 meter häck tog juniorvärldsrekordhållaren Sydney McLaughlin sin första seger i Diamond League.

19-åringen avslutade vasst och knäckte OS-guldmedaljören Dalilah Muhammad på upploppet. McLaughlin vann på 54,16, sexton hundradelar före landsmaninnan Muhammad.

– Det var inte det bästa loppet men jag avslutade starkt och det ger mig en fingervisning om hur formen är, säger McLaughlin.

Diskussion om artikeln