Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dam-VM just nu: "Historian mellan länderna är magnifik och rivaliteten är stor" – England ställs mot Argentina

Från 2019
Uppdaterad 14.06.2019 20:57.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: ENG - ARG (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett klassikermöte i internationell fotboll. Men Argentinas damer är långtifrån lika konkurrenskraftiga som nationens herrar. England är solklar favorit.

England – Argentina, Grupp D

Stade Océane, Le Havre klockan 22.00 i TV2 och på Arenan
Kommentator Christian Vuojärvi

Neville: "Hantera läget och känslorna"

Englands huvudtränare Phil Neville fick otaliga frågor om Englands och Argentinas VM-historia under gårdagens presskonferens.

Neville var väl medveten om vad journalisterna var ute efter.

– Vi minns guds hand av Diego Maradona år 1986, Michael Owens solomål 1998 och David Beckhams röda kort i samma match. Historian mellan länderna är magnifik och rivaliteten är stor, säger Neville.

Läget är med andra ord snarlikt som inför öppningsmatchen då England ställdes mot Skottland.

– Precis som då måste vi klara av att hantera både läget och känslorna.

Argentinas comeback en solskenshistoria

För tre år sedan hade Argentina inte ett damlandslag. Man hade varken tränare, landskamper på kommande eller en placering på världsrankingen.

Efter att laget inte avancerat till VM 2015 lade förbundet ner damlandslagsverksamheten.

För två år sedan väcktes landslaget till liv igen, men spelarersättningarna på under tio euro per landskamp dök inte upp i tid och det fixades ingen inkvartering för en match i de sydamerikanska mästerskapet.

Landslagsspelarna fick till slut nog och inledde en strejk. Den resulterade i att damlandslaget fick löften om adekvat inkvartering, omklädningsrum och träningsmöjligheter på gräsplaner.

Resan har varit lång och snårig. Inte undra på att många av de argentinska spelarna grät efter att man spelat 0–0 Japan, världsmästaren anno 2011, i öppningsmatchen.

Det var sällan vackert, men den defensiva kampen gav Argentina nationens första poäng i ett dam-VM. Resultatet betydde att intresset för damlandslaget har växt rejält i Argentina.

De argentinska skolbarnen fick ledigt för att följa med matchen mot Japan. Framgången leder garanterat till att avsevärt fler bänkar sig för att följa med kvällens match.

Kommentatorns tips: Goljat vinner

Argentina kommer att sälja sig dyrt, men skillnaden i kvalitet i trupperna är markant. Laget med de bättre spelarna vinner oftast och kvällens drabbning är inget undantag.

England mal ner Argentina och vinner med 2–0.

Diskussion om artikeln