Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jättefula sprattlande vattengråsuggor och blåbenta eleganta tångräkor är Knattelabbets favoriter

Från 2019
Wilma Johansson, en dam med mörk hästsvans, och Nellie Walldén, en flicka med vit keps, sträcker ner varsin hand i ett stort akvarium för att putsa av det.
Bildtext Wilma Johansson och Nellie Walldén undersöker vattendjur.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Syskonen Meya och Nellie Walldén sveper med sina håvar genom blåstången och strandvattnet, och det är fullt med sprattlande små vattendjur i håvarna.

- Det här är det roligaste, att fånga och undersöka djur. Mina favoriter är tångräkan och havstulpaner, säger Meya Walldén.

- Det är roligt att hålla i djuren i handen. Det känns ganska skönt, för vissa djur bara sprattlar och vissa ligger helt stilla, säger Nellie Walldén.

En genomskinlig elegant tångräka ligger i två utsträckta händer.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Och det gör ingenting att vattnet bara är knappt 14 grader varmt. Flickorna fortsätter att fånga små vattendjur i vattnet och i tången.

Tillsammans med Knattelabbsledaren Wilma Johansson räknar flickorna till 234 tångräkor i håvarna. Men också andra djur.

Wilma Johansson, Meya Walldén och Nellie Walldén tittar på olika vattendjur som de fångat med håvar och satt i ett akvarium på klipporna.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Knattelabbet lär barn att värna om våra hav

Vattengråsuggor, spiggar, havsnålar, slamkrabbor och eleganta tångräkor hör till favoriterna på Knattelabbet i Skärgårdscentrum Korpoström.

- Vissa djur ser jättefula ut i mikroskåp för de är så konstiga. Vattengråsuggorna är jätteäckliga då de sprattlar med alla sina ben, säger Meya Walldén och visar med händerna hur de rör sig.

En elegant tångråka sedd genom ett mikroskop.
Bildtext En elegant tångräka i mikroskopet.
Bild: Linus Hoffman/Yle

I Knattelabbet får barn och barnfamiljer undersöka havet på ett roligt sätt. Varje dag tar man vattenprover, mäter vattentemperaturen, siktdjupet och kontrollerar hur mycket blågröna alger det finns i vattnet.

- Det är för att lära barn om att värna om vårt hav, och för att de ska se allt som lever i havet, förklarar Fanny Nyström, som är den andra knattelabbsledaren från Skärgårdshavets biosfärområde.

Nellie Walldén, Meya Walldén och Fanny Nyström böjer sig ner från en brygga och tar ett vattenprov i en glasburk.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Det finns plast överallt i världen

Dessutom tittar Knattelabbet på plast och andra oönskade skatter i havet. Hela sommaren pågår på Skärgårdscentrum Korpoström en stor utställning om plast i havet.

- Det finns stora plastöar som flyter omkring i Stilla havet. De största är 30 meter djupa och fem gånger så stora som Finlands yta, berättar kommunikatör Anna Franzén på utställningen.

En blå banderoll med fiskar, krabbor, ankare, skattkista och texten Knattelabbet.
Bild: Linus Hoffman/Yle

På utställningen finns samlat en liten del av all plast som flyter omkring i våra hav och som landat på våra stränder. Det handlar om gamla synder, plast som slängts eller sköljts ner i havet för flera tiotals år sedan.

Fast det mesta har sjunkit till havsbottnen. Och det kommer mera hela tiden.

- Plast görs av små plastkulor, pellets. Det finns inte en enda strand i världen som är helt utan pellets, eller sjöjungfrutårar, säger Franzén.

Blågrönalger dåliga för vattenlivet

Men också blågrönalger hör till de oönskade skatterna.

Vatten som är helt grönt av blågröna alger vid en klippa i skärgården.
Bildtext Så här såg det ut på många håll i skärgården i fjol sommar.
Bild: Linus Hoffman/Yle

På Knattelabbet följer man med hur mycket liv det finns i blåstången, eller höjter som den kallas i Korpo. Det leder till att man också följer med algsituationen i Skärgårdshavet.

- I slutet av juli då det kommer mycket alger i vattnet är det ingen rolig syn från bryggan. Blåstången behöver ljus, så om algerna täcker hela ytan, så lossnar blåstången och allt liv som hör till den, säger Nyström.

Nellie Walldén, en flicka med vit keps och vit bomullströja, tittar noga på ett vattenprov i en glasburk som hennes syster håller upp.
Bildtext Än så länge har inga blågrönalger upptäckts i Korpoström.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Det är fjärde året Knattelabbet ordnas. Allt är gratis, och i år hoppas man på mer än 1 000 deltagare.

En nyhet för i år är att labbet är öppet alla dagar under sommaren ända till skolstarten, och efter det ännu under veckosluten fram till Fornledarnas natt.

Varje fredag är det specialprogram då man bygger reningsverk, gör undervattensfilmer eller insektsbon.

Wilma Johansson, Meya Walldén och Nellie Walldén tittar på olika vattendjur som de fångat med håvar och satt i ett akvarium på klipporna.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Det roligaste är att man får göra så många olika saker, säger Meya och Nellie Walldén, som har en egen skärgårdsvlogg.

Diskussion om artikeln