Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Det här är sommarens tv-serier som du inte får missa

Från 2019
Elisabeth Moss käsitellyssä promokuvassa.
Bildtext The Handmaid's tale är tillbaka med en tredje säsong. Det är definitivt en av sommarens största tv-snackisar.
Bild: MGM

Vet du inte vilka tv-serier som du ska kolla på i sommar? My Tengström listar sommarens bästa serier med premiärdatum.

Det har aldrig funnits så många alternativ för en tv-serieälskare som nu. Undertecknad är X3M:s största tv-serienörd och har sett det mesta som är värt att se.

Här får du en översikt av sommarens mest efterlängtade serier och några personliga tips.

When they see us, Netflix

Miniserie på fyra avsnitt, ute nu

Det här är en av sommarens tyngre serier, men definitivt ett av de största samtalsämnena. Serien bygger på en sann berättelse och lyfter fram ett våldtäktsfall i New York city 1989. Serien träffar en öm tå i USA.

Fem unga killar blev åtalade, dömda och snabbt kända som "Central park five". Problemet var att ingen av dem var skyldiga och den riktiga gärningsmannen steg fram tretton år senare.

Serien har skapat debatt i USA. Svarta studenter har demonstrerat och den dåvarande åklagaren som ännu för några veckor sedan föreläste i juridik på vissa universitet har nu slutat.

Serien tar fram delvis rasism i USA, mediernas roll i att döma rättsfall - och Donald Trump.

Trump var en av många som var snabba på att kasta gas på elden med att finansiera reklamkampanjer för att ta tillbaka dödsstraffet för fallet. Den här serien ska du se bara för att ha koll.

För dig som gillar: Dirty John, Making a murderer, Chernobyl

Som aupair på Hawaii, Arenan

Säsong 6

En ännu mer lättsmält serie. Om du ser ett avsnitt kommer du inte att kunna sluta. Det här är kanske sommarens bästa reality-serie som följer fyra tjejer som åker från Finland till Hawaii för att jobba tre månader som au-pair.

Det här är seriens sjätte säsong där vi varje år möter nya deltagare som reser till nya länder.

Innan jag hade sett ett enda avsnitt av serien eller dess tidigare säsonger så hade jag jättesvårt att se hur underhållande konceptet egentligen kunde vara.

Det är något med det raka tilltalet, nivån av dramatik och hur öppet både tjejerna och familjerna vågar bjuda på sig själva som gör serien helt oemotståndlig.

Den här säsongen får vi bland annat se kulturkrockar, en twerkande småbarnsmamma och en massa tårar. Jag blir helt nostalgisk över hur det kändes att vara 19 år gammal.

För dig som gillar: alla former av reality-tv

Havaijin au pairit ottavat ryhmäselfietä puhelimella
Bildtext Om du inte gett Au pair-serien en chans hittills så börja nu. Det här är lätt en av de mest underhållande realityserierna som finns där ute med hög igenkänningsfaktor. Om du inte sett ett enda avsnitt så finns nu sex hela säsonger att kolla ikapp på Arenan.
Bild: Jussi Häyhä / Yle

Gentleman Jack, Hbo

Säsong 1 ute nu

Den här serien ger dig både underhållning och allmänbildning.

Det är en BBC-serie som baserar sig på en sann berättelse om Anne Lister. Hon är också känd som "världens första moderna lesbiska feminist".

Tänk dig Downtown Abbey möter The L-word möter House of cards. Serien utspelar sig i Yorkshire år 1832 där Anne Lister var godsägare och aktiv inom kolindustrin.

Det här väckte mycket diskussion under en tid när kvinnans roll i samhället var väldigt begränsad. Serien är inspirerad av hennes dagbok som var skriven helt i koder där hon berättar öppet om sina romantiska relationer.

Om jag bara läst beskrivningen av serien så hade jag förväntat mig något mycket mer dammigt och stelt än det som serien bjuder på. Det är tempo, dramatik och humor.

Serien har redan förnyats för en andra säsong, bara en vecka efter att sista avsnittet visats av den första säsongen.

För dig som gillar: Downtown Abbey, The L-word

Years and years, Hbo

Miniserie på sex avsnitt

Är du mer sugen på dystopisk ångest? Varsågod.

Det här är ännu en serie av BBC som tar en titt på hur vår värld kan se ut inom den närmaste framtiden. Framtiden är inte ljus.

Russell T Davis har skrivit serien och utgår ifrån premissen "tänk om precis allt vi idag tänker att sku kunna skita sig verkligen gör det".

Resultatet är en dystopi som inte känns alltför långsökt; som en mer verklighetsförankrad version av Black Mirror.

Ångestfaktorn är hög men samtidigt bjuder serien på bra tankeställare som också gäller oss i dagens värld.

Emma Thompson spelar en brittisk politiker med vissa drag som går att jämföra med Donald Trump.

Serien väcker tankar om bland annat flyktingpolitik, teknik och klimatförändringen. Definitivt en av sommarens mest sevärda serier!

För dig som gillar: Black Mirror, Handmaid’s tale

En familj sitter i en soffa med blickarna mot en tv som inte syns i bild. De har alla olika reaktioner av allt från entusiasm till skräck.
Bildtext Serien Years and years kan först ge intrycket av att vara ännu ett vanligt familjedrama. Men ge det ett helt avsnitt innan du dömer den. Var beredd på ångest med stort Å.
Bild: Hbo

Catch-22, C-more

Miniserie på sex avsnitt

Om inget av tipsen hittills träffat rätt så kanske den här serien är för dig.

Den här serien är en svart satir med George Clooney, Kyle Chandler (Bloodline) och Hugh Laurie (Dr House). Serien baserar sig en roman med samma namn av Joseph Heller.

Berättelsen utspelar sig under andra världskriget där huvudpersonen är frustrerad över tanken att han är fast i ett krig där tusentals främlingar försöker döda honom.

Serien tar fasta på en gammal byråkratisk regel som säger att om du själv är orolig över din mentala hälsa så är du tillräckligt rationell för att inte vara sjuk. Ironiskt nog.

Jag har inte sett mer än trailern men den här serien verkar så otroligt märklig att den blir intressant. För att inte nämna huvudrollsinnehavarna.

För dig som gillar: Inglorious bastards, Monty python

Två tjejer ligger på ett badrumsgolv. Ena håller i en bok och har en askkopp på magen medan den andra granskar en ring på sin väns hand.
Bildtext I sommar släpps finlandssvenska serien Badrumsliv. Serien bygger på berättelser som samlats in av unga kvinnor i Svenskfinland.

Fleabag, Amazon Prime

Säsong 2

Den här komediserien har hyllats till skyarna i Storbritannien. Phoebe Waller-Bridge står bakom idén, manuset och huvudrollen i komedin om en arg, förvirrad och sexuellt frustrerad kvinna som bor i London.

Serien är nu tillbaka med sin andra och sista säsong.

Jag måste medge att jag inte ännu sett ett enda avsnitt av serien, men på basis av recensionerna och kommentarerna kring serien så står den högt uppe på min måste-se-lista.

Du kanske känner igen stilen från Killing Eve som Waller-Bridge också skrivit.

För dig som gillar: Killing Eve, Search party

Handmaid’s tale, Hbo

Säsong 3 premiär 6.6

Serien som fördubblat sina tittarsiffrar under andra säsongen i en tid där abortlagstiftning igen blivit ett stort samtalsämne.

Många var besvikna på att andra säsongen blev både trögare och mer deprimerande. Det här kanske på grund av att serien inte längre hade Margaret Atwoods bok som stöd.

Om du tappade intresset under andra säsongen så skulle jag ändå rekommendera att du ger tredje säsongen en ny chans!

Här accelererar tempot och fokuset skiftar från huvudkaraktären Junes flyktförsök från tortyrfängelset Gilead till att istället handla om revolutionen som pyser under ytan i landet.

För dig som gillar: dystopi, Years and Years, Black mirror,

Big Little lies, Hbo

säsong 2, premiär 11.6

Första säsongen var en hit.

Rika hemmafruar i förorten och ett mordmysterium. Sharp Objects möter Desperate Housewives. I första säsongen fick vi ett avslut på mordmysteriet, så många undrade hur det går att toppa.

Svar: Meryl Streep. Hon stiger fram som svärmödrarnas mardröm. FANTASTISKT.

För dig som gillar: Sharp Objects, Desperate Housewives, allt med Meryl Streep

Huvudkaraktären Rue stirrar planlöst förbi kameran med glitter under ögonen och ett lysande Pariserhjul i bakgrunden.
Bildtext Serien Euphoria var för explicit till och med för HBO. Hela 80 nakenbilder kapades bort, 30 lämnades kvar.
Bild: Hbo

Pose, Hbo

Säsong 2, premiär 11.6

Det här är en av sommarens bubblare!

En dramaserie om HBTIQ-rörelsen i New York 1987. Den här serien har hyllats för att inkludera ett rekordantal transpersoner i casten.

Serien följer den så kallade "bal-kulturen" där HBTIQ formades som subkultur under en tid när det var ännu mindre accepterat med sexuella minoriteter i gatubilden.

Serien marknadsförs som ett musikdrama och skaparen Ryan Murphy är tidigare känd för bland annat Glee, Nip/Tuck och för att ha regisserat Eat, pray, love.

Det här gjorde mig skeptisk, men efter ett par avsnitt så har jag fastnat.

Det här är inget naivt eller klyschigt musikaldrama, utan en modern version av Angels in America eller Torka aldrig tårar. Karaktärerna är färggranna, charmiga och mänskliga. Mycket sevärd.

För dig som gillar: Torka aldrig tårar, Angels in America

Euphoria, Hbo

Säsong 1, premiär 17.6

En av sommarens mer hajppade nyheter där rapparen Drake står bakom som en av de ansvariga producenterna. Serien följer ångestladdade gymnasieeleven Rue som återvänder till skolan efter rehab för knarkmissbruk.

Kort därefter börjar hon använda igen i jakt på seriens namn: eufori.

Serien hyllas redan för att vara en mer lyckad genomförd version av det som 13 reasons why var ute efter: att ta upp olika ångestdimensioner av att vara ung tonåring.

Den här serien innehåller mycket ångest och naket. Första avsnittet lägger ut krokar som gör att man vill se mera, men det här är ingen serie för dig om du känner dig mentalt skör.

För dig som gillar: Skam, 13 reasons why, Elite

Badrumsliv, Arenan

Premiär 26.7

Sommarens kanske mest fräscha, feministiska och experimentella serie. Serien utgörs av arton korta avsnitt som utspelar sig helt och hållet i badrummet.

Lo och Hilda är inne på sitt andra mellanår och kämpar med livet, osäkerheter och den allmän vilsna känslan i att vara en ung vuxen kvinna.

Serien baserar sig på autentiska händelser och berättelser som samlats in via crowdsourcing. Det blir hög igenkänningsfaktor och obekväma scener som vi är ovana av att se på tv. Vilket kanske också är orsaken till att vi behöver se dem.

För dig som gillar: Skam, Girls, Unga och lovande

Stranger things, Netflix

Säsong 3, premiär 4.7

Åtta nya avsnitt av skräckserien Stranger Things. Vi vet väldigt lite om den kommande säsongen, förutom att alla huvudkaraktärer återvänder igen.

Det ryktas om att serien siktar in sig på fyra eller fem säsonger, så vi kan åtminstone räkna med att det här ännu inte blir den sista.

För dig som gillar: Filmen It, American Horror Story

Crazy eyes och hennes gäng dansar.
Bildtext Suzanne Crazy Eyes är en av seriens mest populära karaktärer i Orange is the new black. Manusförfattarna hade ursprungligen planerat att hon bara sku vara med i ett avsnitt, men ändrade sig efter att ha sett skådespelaren Uzo Adubas insats. Hon har nu vunnit två Emmy-pris för sin rollsats. I sommar får vi se henne och resten av OITNB-casten en sista gång tillsammans i fängelset.
Bild: K.C. Bailey/Netflix

Orange is the new black, Netflix

Säsong 7, premiär 26.7

Nu är det dags att säga hejdå till fångarna på Litchfields fängelse. Serien som blev Netflix första egna skapelse når nu sin sjunde och sista säsong.

Första säsongen baserade sig på biografin av Piper Kerman, men efter det har serien tagit sin egen väg.

En del har kanske tappat intresset vid det här skedet, men för min egen del känner jag att jag ännu vill veta hur allting slutar för Piper, Alex och resten.

För dig som gillar: Prison break, The L word

Glow, Netflix

Säsong 3, premiär 9.8

En tredje omgång av brottningsmatcher på tv! Den här serien lät som koncept så himla märkligt, men nu är det redan dags för tredje säsongen av det som kom att bli en succé.

Om du har råkat missa den här serien handlar den alltså om ett gäng kvinnor som inte lyckas som skådespelare men istället slår igenom på 80-talet i med en wrestling-show på tv.

Serien följer relationerna mellan kvinnorna och tv-crewn och såklart uppbyggnaden av showen där olika karaktärer möts i ringen. Otroligt underhållande och samtidigt rörande.

För dig som gillar: Mad men, The marvelous Mrs Maisel

Vad ska du se på i sommar? Finns det någon serie som du sku lägga till på listan? Svara i kommentarsfältet här under!

Diskussion om artikeln