Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Saab erbjuder Finland Globaleye-övervakningplan utöver Gripenplan

Från 2019
Ett Bombardier-plan som har försetts med övervakningsystemet Globaleye.
Bild: Stefan Kalm/Saab

Det svenska anbudet i tävlingen om vem som ska förse Finland med nya moderna jaktplan innehåller också det flygburna övervakningssystemet Globaleye, meddelar Saabkoncernen.

Det handlar om två kanadensiska Bombardier-flygplan som försetts med ett stort antal avancerade sensorer.

Globaleye kan enligt Saab användas till oavbruten övervakning av mål i luften, på marken och till sjöss. Finland saknar för närvarande övervakningsplan av det här slaget.

Med hjälp av övervakningssystemet skulle det finska försvarets lägesbild enligt Saab förbättras samtidigt som Finland skulle få mera tid på sig att reagera på olika situationer.

Saab framhåller att Globaleye skulle verka avskräckande på en eventuell fiende i och med att systemet på ett betydande sätt skulle förbättra flygvapnets slagkraft.

Saab betecknar Globaleye som det nyaste och mest avancerade systemet i sitt slag i världen.

Saab som stöds av svenska staten lade fram sitt anbud i januari i år. I anbudet ingår utöver Globaleye-planen även 64 Gripenflygplan av typen Gripen E och Gripen F.

Alla plantyper som tävlar om att ersätta de finländska Hornetplanen är representerade vid flygshowen i Åbo i helgen.

Plantyperna är F-35 och Super Hornet från USA, JAS 39 Gripen, Dassault Rafale från Frankrike och den europeiska plantypen Eurofighter Typhoon. Tillverkarna ordnar både presskonferenser och andra PR-jippon under flygshowen.

Källor: Saab, SVT, businessregiongoteborg.se, Yle

Diskussion om artikeln