Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Sommarsånger - Ekenäsnejdens svenska församling och Raseborgs musikinstitut gjorde gemensam musiksatsning

Från 2019
Uppdaterad 13.08.2019 16:10.
Pastellklädda barn med blommor i håret sjunger framme i en kyrka.

Ekenäsnejdens svenska församling och Raseborgs musikinstitut gjorde gemensam sak och fyllde i maj Ekenäs kyrka med glada sångare för Sommarsånger, en gudstjänst i allsångsformat. Söndagen 18.8 kl 12.00 visas gudstjänsten i Yle Fem och kan därefter ses i 30 dagar på Arenan.

Tanken på en tv-gudstjänst med sommarsånger har funnits redan några år berättar ansvariga redaktören Lucas Snellman.

– Sedan tidigare samarbetar vi med Finska missionssällskapet kring en tv-gudstjänst med De vackraste julsångerna. En gudstjänst som varit mycket uppskattad. Då Kyrkans Utlandshjälp tog över ansvaret för allsångstillfället Sommarsånger väcktes tanken på ett liknande samarbete kring dem. Idén föll i god jord och den här sommaren sänds de både i radio och tv, säger Lucas Snellman. Radioversionen sändes under midsommarhelgen och nu i augsti sänds tv-versionen.

Det här med allsång, att tillsammans sjunga psalmer och sånger och samtidigt skänka ett bidrag till världens fattiga och utsatta, har gjort Kyrkans Utlandshjälps allsångstillfällen omtyckta runtom i Svenskfinland.

Orsaken till varför man valde just Ekenäs var att det är en ort som många förknippar med sommar och sång.

– Ekenäs är en typisk sommarstad med stark körtradition och gott samarbete mellan församling och lokala organisationer. Det här är guld värt då man testar ett nytt koncept. Men en förutsättning var ju att församlingen skulle nappa på idén och det gjorde de, berättar Lucas Snellman med ett leende.

Lucas Snellman står leende i en grönskande park.
Bildtext Lucas Snellman är ansvarig redaktör och skötte även tv-regin för Sommarsångerna.
Bild: Rufus Hedengren

Sommarsångerna andas glädje över livet

-Sommarsångerna och texterna skapar en alldeles egen stämning och atmosfär av glädje och hopp, säger Anders Lindström som är kyrkoherde i Ekenäsnejdens svenska församling.

Tillsammans med Anna Lindblad är Anders Lindström programledare i gudstjänsten med Sommarsånger.

Sommarsångerna andas glädje över livet och skapelsen. De lyfter fram det sköna i livet men också det sköra. Kärlek, medmänsklighet och solidaritet är viktiga drivkrafter.

― Anders Lindström

I sin predikan lyfter Anders Lindström också fram ansvaret för miljön och skapelsen.

– Miljön kan räddas genom konkreta handlingar och med attitydfostran som tar vara på möjligheterna inför de stora hotbilderna. Rädsla bygger inte världen. Kärlek, medmänsklighet och solidaritet är de drivkrafter som behövs i detta stora miljöarbete säger Anders Lindström i predikan.

Monica Henriksson och Anders Lindström leende på bilden.
Bildtext Monica Henriksson, körledare och Anders Lindström, programledare för Sommarsångerna.
Bild: Lucas Snellman

De insamlade pengarna går till flyktingars och ungas utbildning i Uganda

Insamlingen Sommarsånger kommer från ett antal allsångstillfällen som församlingarna i Helsingfors ordnade 2010.

Två år senare tog Kyrkans Utlandshjälp över konceptet och utvecklade det till en riksomfattande insamling, inför vilken man ger ut ett sånghäfte som erbjuds kostnadsfritt till alla lutherska församlingar.

Tanken är att församlingarna ska ordna allsångstillfällen där man sjunger och samtidigt samlar in pengar till ett gott ändamål.

Kaj-Mikael Wredlund som är koordinator för arbetet på svenska vid Kyrkans Utlandshjälp berättar att i år går pengarna till Uganda för att ordna skolgång och yrkesutbildning på flyktingbosättningsområden.

- Uganda har ju en befolkning på 42 miljoner och av dem är 75 procent under 30 år. Eftersom Uganda dessutom har tagit emot en miljon flyktingar varav största delen är barn och unga finns det ett enormt utbildningsbehov, säger Kaj-Mikael Wredlund.

Med de insamlade medlen erbjuder Kyrkans utlandshjälp skola och utbildning både åt flyktingar och den lokala befolkningen.

Kaj-Mikael Wredlund.
Bildtext Kaj-Mikael Wredlund vid Kyrkans Utlandshjälp berättar att årets insamling mer specifikt stöder en yrkesskola i flyktingbosättningsområdet Rwamwanja i sydvästra Uganda och flyktingbosättningsområdet Bidi Bidi i norra Uganda.

Stort lokalt engagemang

Gudstjänsten med Sommarsånger förverkligades som ett samarbetsprojekt och speciellt glad är Lucas Snellman över samarbetet med Raseborgs musikinstitut.

– Det var fantastiskt att känna med vilket engagemang deras körledare Monica Henriksson gick in i det här projektet. Hur hon hade preppat körer med sångare i olika åldrar och verkligen fick dem att ge sitt allt i inspelningen, säger Snellman som också regisserade tv-gudstjänsten.

Körledaren Monica Henrikson leder sin kör.
Bildtext Monica Henriksson leder sina körsångare.

I gudstjänsten medverkar musikinstitutets barnkörer Primo och Secondo samt Ekenäs ungdomskör med bland annat sångerna Tänk att få vakna, Idas sommarvisa och Barfotavisan med solisterna Lykke Salminen, Kaspian Korenius och Alicia Lindqvist.

– Man blir både varm och glad över att se barnen sjunga om sommar, smultron och att springa barfota utan strumpor och skor, säger Lucas Snellman.

Musikinstitutets kör Girls & Qvinns imponerar med två sånger a capella. De framför Runebergs Vid en källa och den mycket omtyckta sommarpsalmen En vänlig grönskas rika dräkt.

Församlingens kyrkokör bjuder på både psalm och visa då de sjunger Skön är den jord och Topelius En sommardag i Kangasala. Kyrkokören leds av kantor Pia Nygård och vid orgeln sitter Anders Storbacka.

I gudstjänsten varvas psalmer med sånger och visor. Välbekanta I denna ljuva sommartid, Nu är det ljuvlig sommar och Den blomstertid nu kommer men också nyare som till exempel Sommarpsalm från Åland och När dagen fylls av fågelsång. Av sångerna kan nämnas Plocka vill jag skogsviol och En afton vid Mjörn.

 Tre unga kvinnor spelar violin i kyrka.
Bildtext Sommarpsalm från Åland med violinister från Raseborgs musikinstitut.

Allsångsgudstjänst med Sommarsånger sänds på söndagen den 18.8 kl.12 i Yle Fem och därefter på Arenan i 30 dagar.

Här kan du lyssna på flera nya psalmer på Arenan:
Nya Psalmer på Arenan

Artikeln uppdaterades 13.8. kl 15.50 så att sändningsdatum och tid för radiogudstjänstsändningen har plockats bort. Artikeln publicerades ursprungligen i juni 2019, dvs. före radiosändningen av gudstjänsten.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln