Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter skrällkrysset: Japan hittade formen, slog Skottland och knep oerhört viktiga poäng

Från 2019
Mana Iwabuchi firar sitt mål.
Bildtext Mana Iwabuchi firar sitt mål.
Bild: imago images / Xinhua / All Over Press

En målvaktstavla och en straff. Mer än så behövde Japan inte för att knipa tre poäng i sin andra gruppspelsmatch. Skottland fick i sin tur se sig besegrade med samma siffror för andra gången på raken.

1–2 mot England. 1–2 mot Japan.

En match återstår ännu av gruppspelet i dam-VM för Skottlands del, men det tröstade inte en gråtande Rachel Korsie efter slutsignalen på fredagseftermiddagen.

Korsie hade själv orsakat straffen, som gav Japan 2–0-ledningen i matchen. Det var med tio minuter kvar av den första halvleken som Korsie kapade Yuika Sugasawa – som själv förvaltade straffen väl.

En knapp kvart innan det hade Mana Iwabuchi inlett målskyttet för Japans del med en vass distansboll – som ändå var allt annat än omöjlig för den skotska keepern Lee Alexander att stoppa.

– Den där bollen slinker in lite väl lätt, konstaterade referent Antti Koivukangas.

"Höjer sig till närheten av den nivå de förväntas vara på"

Efter pausvilan kom Skottland bättre in i matchen, men det räckte på tok för länge för dem att få hål på det japanska försvaret.

Det var först i den 89:e minuten som Lana Clelland med ett av turneringens snyggaste mål så här långt pangade in bollen från distans och reducerade.

Men närmare än så kom inte Skottland.

För Japans del var poängen däremot oerhört viktiga. Japan, silvermedaljörer från fyra år tillbaka, tappade som känt skrällartat poäng i premiären med ett oavgjort resultat mot Argentina.

– Men nu höjer de sig till närheten av den nivå de förväntas vara på, analyserar Koivukangas.

Diskussion om artikeln