Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sandra Eriksson står över hela säsongen: ”När man inte kan springa så finns det helt enkelt inte alternativ”

Från 2019
Uppdaterad 14.06.2019 19:01.
Sandra Eriksson, FM 2016.
Bildtext Sandra Eriksson.
Bild: All Over Press / Ville Honkonen

Löparen Sandra Eriksson har åkt på en ny skadesmäll. Eriksson har inte kunnat löpa på flera månader och har nu fattat ett tungt beslut: Hon kommer inte att tävla alls i sommar. Tråkigt såklart, säger hon för Yle Sporten.

Efter två år fyllda av skadeproblem hade Sandra Eriksson sett fram emot att äntligen få en lyckad säsong under bältet i sommar.

De problem hon hade med foten tidigare hade lett till att hon också vid sidan om hinderlöpningen valt att satsa på 1500 meter.

Men en olycka på hösten tvingade Eriksson att tänka om.

– Jag trampade snett ganska rejält i höstas och efter det har foten blivit sämre och sämre. De senaste två månaderna har jag inte kunnat springa alls. Det finns helt enkelt inte tid att komma i skick längre, berättar hon för Yle Sporten.

Eriksson laddade tidigare på fredagen upp ett inlägg med beskedet på Instagram.

– Det är ju ett tråkigt beslut att ta, men eftersom jag inte kan springa så fanns det helt enkelt inte så många andra alternativ. Att försöka pressa fram någon form i det här läget känns meningslöst. Det är nog bättre att bli hel och satsa på OS i Tokyo 2020 istället, säger hon.

"Tanken just nu är att jag satsar på hinder, men..."

Karriären är med andra ord inte över. Men hur ser framtiden ut? Tvingar fotproblemen henne att helt och hållet sadla om och köra 1500 meter?

– Det här var meningen att vara säsongen där jag satsar på 1500 meter, men samtidigt tror jag att jag har bättre chanser i hinder både på OS och EM. Så tanken just nu är att jag satsar på hinder nästa år, säger Eriksson och påpekar:

– Men det beror både på när jag kommer igång med träningen och hur foten tål hoppen.

När är det som du kan komma igång med träningen, vet du alls något om tidtabellen?

– Det är egentligen omöjligt att säga något ännu. Jag har inte fått bekräftat vad felet är med 100 procents säkerhet, det vad läkarna tror att det handlar om är en nerv som är i kläm. Det är väldigt svårt att säga hur länge det tar att få ordning på det och hur man ska åtgärda det. Det lär nog ta sin tid ännu.

Sandra Eriksson, EM 2016.
Bildtext Sandra Eriksson.
Bild: EPA / Koen van Weel

Du låter ändå väldigt målmedveten, men samtidigt måste det ha varit en stor smäll?

– Det är klart att det är jättejobbigt. Jag har ändå haft stora problem de senaste åren. Det hade känts bra med en lyckad säsong här emellan. Jag har hela tiden tänkt att jag skulle hinna tävla i sommar då VM kommer så sent i år.

– Så när jag sedan insåg att det inte kommer att bli någon säsong så var det jättejobbigt. Men samtidigt är det en del av idrotten. Och jag är ju van. Det är bara att sätta upp nya mål, det finns inte så mycket mer man kan göra åt saken.

"Då är det svårt att motivera sig"

Att hitta motivationen kommer inte heller att vara något problem, intygar Eriksson.

– För tillfället är det ganska tungt, men det har också mycket att göra med ovissheten. Man vet inte vad som är fel och vad man ska och inte ska göra. Då är det svårt att motivera sig. Men genast då jag får ett klart besked om att jag kan börja träna och se hur jag går framåt igen – då kommer det inte att vara ett problem alls.

Hur mycket hjälper det att du har varit med om det här förr?

– Det är klart att det hjälper jättemycket. Första gången man blir skadad känns det som att världen går under. Men sedan inser man att man kan lära sig en massa annat under tiden man är skadad. Förstärka andra svagare egenskaper man har. Det finns saker som kan vara bra med skador också.