Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: Ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa utgör inte ett internationellt hot - trots konstaterade fall i Uganda

Från 2019
En hand med en blå gummihandske håller i en vaccinspruta som tryckts in i en persons arm.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA-EFE/STR

Världshälsoorganisationen WHO beslutade under fredagen att inte utlysa ett internationellt nödläge på grund av ebolaepidemin i Demokratiska republiken Kongo. Sjukdomen har redan spridit sig till grannlandet Uganda. Två personer har dött till följd av ebola i Uganda.

Ebolautbrottet som härjat i Demokratiska republiken Kongo sedan augusti ifjol har skördat över 1 400 liv. Allt som allt har över 2 100 fall bekräftats.

Trots att ebolautbrottet inte klassas som internationellt hot uppmanar WHO de närliggande länderna som ligger i riskzonen att förbättra sin beredskap för att tackla eventuella sjukdomsfall.

Myndigheterna i Uganda har en lista över 98 personer som kan ha exponerats för ebolavirus, men bara tio av dem klassas som högriskfall.

WHO-kommittén som i dag diskuterade ifall man skulle utlysa ett internationellt nödläge eller inte tillsattes år 2005. Kommittén har utlyst nödläge endast fyra gånger.

Det är i fall som svininfluensapandemin år 2009, poliovirussmittan 2014, ebolaepidemin i de västra delarna av Afrika från 2014 till 2016 och Zika-viruset år 2016.

Dagens sammankomst är redan den tredje där det diskuterats om att klassa ebolaepidemin i Demokratiska republiken Kongo som internationellt hot och därmed utlysa nödläge.

Källor: Reuters, AFP, WHO