Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musik, mat och miljöpåverkan ‒ på FestiVilla i Vasa kommer klimatmedvetenheten naturligt

Från 2019
Två leende män står framför en trappa.
Bildtext Evenemangskoordinator Timo Tiilikka (till vänster) och köksmästare Arto Huhtala.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Att ordna festival är ingen miljögärning, men man kan minimera verkningarna. Finländska festivalarrangörer har blivit allt mer klimatmedvetna under de senaste åren.

För många är det en självklarhet att sommaren innebär ett och annat festivalbesök. Att ordna ett evenemang med tusentals deltagare innebär dock oundvikligen en hel del belastning för klimatet.

I takt med att klimatfrågorna har fått mera utrymme i samhällsdebatten har även festivalarrangörerna fått upp ögonen för de här frågorna. Flera större finländska festivaler ‒ bland andra Ruisrock i Åbo och Provinssi i Seinäjoki ‒ profilerar sig uttryckligen som miljömedvetna.

I Vasa pågår som bäst FestiVilla intill Villa Sandviken i Sandviksparken. Festivalen ordnas i år för tredje gången, och huvudartist i år är inhemska bandet The Rasmus. Evenemangskoordinator Timo Tiilikka ser det som en självklarhet att tänka miljömedvetet när man ordnar olika tillställningar.

En konsertscen på en grusplan med ett träd i förgrunden.
Bildtext Arrangörerna väntar ungefär 7000 besökare under helgen.
Bild: Jakob Lillas / Yle

‒ Vi arbetar dagligen med de här sakerna, säger Tiilikka, som i egenskap av koordinator ansvarar för flera olika evenemang i Vasa.

Han berättar att miljömedvetenheten är synlig i arrangemanget av festivalen på flera sätt. Bland annat har man frångått plasten i den mån det är möjligt. Plastsugrören har man gjort sig av med till förmån för ett biologiskt nedbrytbart alternativ.

Tidigare användes engångsstop av plast för dryckerna, nu har man gått över till ett pantsystem. När man köper en burk betalar man en euro extra som man sedan får tillbaka när man returnerar burken till en returplats på festivalområdet.

Lokala råvaror och minimerat matsvinn

Köksmästare Arto Huhtala på Villa Sandviken håller med om att miljömedvetenheten kommer naturligt i arbetet.

‒ Det är en del av den dagliga verksamheten.

Huhtala uppskattar att ungefär 25 procent av råvarorna som används i köket vid Villa Sandviken kommer från lokala producenter. Under festivalen serveras även öl från lokala mikrobryggerier.

Festivaltält med dukade bord.
Bildtext VIP-tältet rymmer 60 personer.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Till FestiVilla har sålts sammanlagt cirka 270 VIP-biljetter. I ett VIP-tält med 60 platser serveras maten på porslinstallrikar med riktiga glas och metallbestick.

‒ Jag tror ingen annan festival har ett sånt här, säger Huhtala.

Enligt Huhtala är det främst brännbart pappersavfall som blir resultat av matlagningen. Matsvinnet minimeras genom att mat som blir över säljs via ResQ Club, ett företag som säljer överbliven mat från olika restauranger till ett förmånligt pris. ResQ Club har ett trettiotal samarbetspartners i Vasa.

”Kunderna röstar med fötterna”

Flow-festivalen i Helsingfors är en av dem som har gått längst i miljötänkandet. På festivalens hemsida skriver man att Flow är en av världens första klimatneutrala festivaler.

I praktiken fungerar det så att arrangören räknar ut koldioxidavtrycket och kompenserar det genom att betala en summa till olika internationellt standardiserade projekt.

Något koldioxidavtryck har man inte sett det som nödvändigt att räkna ut för FestiVillas del, men så är festivalen också betydligt mindre än exempelvis Flow eller Ruisrock. Under hela helgen räknar Tiilikka med cirka 7000 besökare.

Man med huvtröja och solglasögon står framför ett tält.
Bildtext Jouni Jaskari är promotor för Rockperry ReLoad.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Jouni Jaskari fungerar som promotor för festivalen Rockperry ReLoad, som tar vid på samma område under lördagen med amerikanska Skid Row och svenska Backyard Babies som två av huvudartisterna. Han betonar kundupplevelsen när det kommer till arrangemang.

‒ Kunderna röstar med fötterna, konstaterar han.

Där exempelvis Ruisrock uppmanar besökare att ta med egna vattenflaskor och fylla på dem på festivalområdet har FestiVilla vattenflaskor till försäljning. Oöppnade vattenflaskor kan man däremot ta med in på området.

Tiilikka poängterar att Sandviksparken är ett vackert område som de vill värna om. Under FestiVilla arbetar sammanlagt ett tjugotal personer med att städa på området.

‒ På tisdag ska det inte synas att någon har varit här.

Diskussion om artikeln