Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hongkongs ledare backade: Utlämningslagen läggs på is efter massprotesterna

Från 2019
Uppdaterad 15.06.2019 16:12.
Hongkongs chefsminister Carrie Lam under presskonferensen i Hongkongregeringens högkvarter i Hongkong på lördagen.
Bildtext Hongkongs chefsminister Carrie Lam under presskonferensen i Hongkongregeringens högkvarter i Hongkong på lördagen.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

På lördagen meddelade Hongkongs hårt pressade politiska ledare Carrie Lam att det kontroversiella lagförslaget om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina läggs på is. Förslaget läggs på hyllan på obestämd tid.

Lam medgav under lördagens presskonferens att Hongkongs regering misslyckats med kommunikationen gällande lagförslaget. Enligt henne vill regeringen nu undvika mer våldsamheter och återställa lugnet och ordningen.

- Efter upprepade interna överläggningar under de senaste två dagarna, tillkännager jag nu att regeringen har beslutat att suspendera lagförslaget, återuppta kommunikationen med alla samhällssektorer, förklara mera och lyssna på olika synpunkter i samhället, sade Lam.

- Jag vill understryka att regeringen intar en öppen hållning. Vi har inte för avsikt att sätta upp någon tidsfrist för det här arbetet, tillade hon.

Väckte fasa också bland affärsmän och investerare

Hongkong har skakats av protesterna mot det kontroversiella lagförslaget, som skulle ha möjliggjort utlämning av misstänkta brottslingar från det - tillsvidare - delvis autonoma Hongkong till det auktoritära Kina.

Förra söndagen gav sig en miljon Hongkongbor ut på gatorna för att protestera mot lagen och exempelvis i onsdags ledde protesterna till svåra sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis.

Demonstranter i moln av tårgas under proesterna på onsdagen.
Bildtext Demonstranter i moln av tårgas under protesterna på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det här lagförslaget väckte häftig kritik också i Hongkongs finansvärld, bland affärsmän och investerare. Också jurister och domare har gått ut för att demonstrera mot lagen.

Farhågorna i Hongkong har bland annat handlat om att Kina kunde fabricera brottsmisstankar mot personer i Hongkong som det kinesiska kommunistpartiet betraktar som sina politiska fiender. Domstolarna i Kina styrs av kommunistpartiet.

Lagen kunde också drabba affärsmän som har ekonomiska tvister i Kina. Till och med personer som bara är på genomresa i Hongkong.

Enligt lokala medier började stödet för lagförslaget svaja också hos de Pekingvänliga politikerna i Hongkongs ledning mot slutet av veckan.

Hongkongborna misstänksamma

Varken de som har demonstrerat eller oppositionspartierna verkar ändå nöjda med Lams uttalande.

- Det är uppenbart att hon bara spelar tid, försöker få folket att sänka sin vakt och sedan driva igenom lagen, sade 35 år gamla Terry Cheung till Reuters.

Hongkongborna tänker fortsätta att göra motstånd mot lagen tills den begravs, lovade 24 år gamla studenten Jason Choi.

- Vi är inte nöjda med det här resultatet. Inte alls nöjda. Vi är fortfarande arga och hon har ändå bara skjutit upp lagen, sade Choi.

De så kallade Pandemokraternas Claudia Mo lovade också att oppositionen fortsätter att vara på sin vakt och inte tänker acceptera någon form av utlämningslagen.

Pandemokraternas Claudia Mo deltar i demonstration i Hongkong.
Bildtext Claudia Mo (i svart till andra fh.) deltog i protesterna mot lagförslaget i veckan.
Bild: EPA-EFE/VERNON YUEN

Oppositionen tänker inte ge upp före utlämningslagen helt har förpassats till historien.

- Vägrar hon att dra tillbaka lagen för gott ger vi inte upp. Om hon fortsätter, fortsätter vi också. Hennes så kallade löften saknar helt uppriktighet, sade Mo.

- Plötsligt påstår hon att det inte är brådskande att få igenom lagen? Har hon ramlat, slagit huvudet och plötsligt insett sitt misstag? Tror hon verkligen att Hongkongborna är så dumma? Skäms Carrie Lam!

Källor: Reuters, AP, Yle

Diskussion om artikeln