WHO: Sudans hälsoministeriums dödssiffra är en underdrift
FN:s säkerhetsråd fördömer våldet som utspelade sig i staden Khartoum i Sudan den tredje juni där omkring hundra demonstranter dödades av landets säkerhetsstyrkor i ett tillslag.
FN:s säkerhetsråd kräver ett beslut kring samarbete mellan Sudans soldatstyre och proteströrelse för att lösa krisen.
Säkerhetsrådet har gett Afrikanska unionen sitt stöd för att lösa krisen i Sudan genom diplomati. Afrikanska unionen meddelade förra veckan att Sudans medlemskap tillfälligt stängts av fram till att krisen är löst.
Sadiq al-Mahdi, oppositionsledare i Sudan, kräver en oberoende internationell utredning med anledning av händelserna. Den i Sudan styrande militärjuntan har avfärdat förslaget, även om militären har medgett att det begicks misstag på tillslaget de gett order om.
WHO: dödssiffran är en underdrift
Dödssiffran ligger på omkring 120 människor, enligt läkare som var involverade i proteströrelsen. Sudans hälsoministerium hävdar dock att 61 personer fick sätta livet till. Utöver det har hundratals människor skadats, åtminstone 859 personer enligt hälsoministeriet. Det finns även uppgifter om våldtäkter utförda av säkerhetsstyrkorna.
Världshälsoorganisationen WHO menar att hälsoministeriets dödssiffror är en underdrift. WHO menar att uppgifterna om 61 döda bara kommer från de största sjukhusen i Khartoum.
Den tidigare presidenten ställs inför rätta nästa vecka
Sudan har styrts av en militärjunta under de senaste två månaderna. Soldatjuntan kom till makten genom en statskupp där den dåvarande presidenten Omar al-Bashiri avsattes.
Den avsatta presidenten Omar al-Bashiri ställs inför rätta nästa vecka. Han kommer bland annat att anklagas för korruption. Det här efter att makten kapades av soldater för omkring två månader sedan. Han uppges vara fängslad sedan maktskiftet. Bashiri kom till makten år 1989, efter en statskupp.
Efter våldet förra veckan har Sudans militärstyre och proteströrelse enats om att återgå till förhandlingsbordet.
Källor: AFP, STT, Omni