Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det är vanligt att bebisar vaknar flera gånger om natten - men många föräldrar upplever det som avvikande och problematiskt

Från 2019
Baby gäspar.
Bild: Tim Bish/Unsplash

Att en bebis vaknar flera gånger om natten är normalt, men många föräldrar anser att det är problematiskt. Det som egentligen är normalt beteende för en baby kan bland många föräldrar ses som "värre än man tänkt sig", säger forskare.

Enligt de finska föräldrarna lider 40 procent av alla bebisar som är åtta månader gamla av sömnrubbningar.

Bland bebisar som är tre månader gamla lider 23 procent av sömnrubbningar, enligt föräldrarna.

Av de barn som hunnit bli ett och ett halvt år gamla har 25 procent problem men sömnen, berättar Juulia Paavonen som är docent i medicin vid Helsingfors universitet.

De här siffrorna kommer från Institutet för hälsa och välfärd, THL, som låtit göra en omfattande undersökning om barn, hälsa och sömn.

Över 1000 finska familjer har deltagit i undersökningen, vars resultat offentliggörs mer utförligt i höst.

- Det som upplevs som problematiskt varierar mycket i olika familjer. Det är ändå vanligt att sådana uppvak som är normala för en baby upplevs som ett problem. Det så att säga normala är ofta mycket värre än vad föräldrarna trodde eller hade förväntat sig, säger Juulia Paavonen.

Vid ett år ska antalet uppvak minska

Att många bebisar i åttamånadersåldern vaknar ofta beror på att de i den åldern börjar förstå att de är egna personer, och det kan leda till att de känner sig blyga, får separationsångest, sover oroligt och vaknar under nätterna. Det berättar experten Jonna Lehikoinen från Förbundet för mödra- och skyddshem

Enligt Juulia Paavonen är de vanligaste problemen att babyn vaknar under natten, men också insomningssvårigheter upplevs ofta som ett problem bland föräldrar.

Att babyn vaknar några gånger under natten är alltså normalt.

Om babyn däremot vaknar många gånger per natt, lönar det sig att reda ut saken.

Exempelvis kan allergier, reflux eller andra hälsoproblem leda till sömnstörningar.

- En tre månader gammal baby borde redan ha en viss regelbundenhet i sovrutinerna, och vid ett år borde antalet uppvak börja minska, säger hon.

Rutiner bidrar till trygghet

Enligt Paavonen kan förändringar i dagsömnen och familjens dygnsrytm påverka hur babyn sover. Om sömnrytmen är oregelbunden och barnet sover för mycket under dagen, kan nattsömnen delas upp mer än vanligt.

Om babyn har svårt att somna kan det finnas skäl att titta noggrannare på familjens kvällsrutiner.

Jonna Lehikoinen säger att det är viktigt att skapa sömnrutiner redan då babyn är liten. Rogivande kvällstvättning och återkommande moment som en saga eller sång, skapar trygghet.

Baby i bärsjal, 2004
Bildtext En baby behöver tillräckligt med närhet under dagen för att sova lugnt på natten.
Bild: Yle kuvapalvelu/Arja Lento

- Man kan också öka känslan av trygghet genom ett klädesplagg, en leksak eller snuttefilt med förälderns doft då man matar babyn, säger Lehikoinen.

Det är också mycket viktigt att babyn får tillräckligt med närhet och beröring under dagen, så att hen inte saknar det under natten.

När babyn är ungefär ett halvt år gammal kan man lära barnet att somna på egen hand med sömnskola.

Enligt Lehikoinen kan det hända att sömnskolan först ger resultat när barnet blivit ett år, eller äldre.

- Föräldrarnas erfarenheter av sömnskola och dess fördelar är varierande. En del har konstaterat att de nya sömnrutinerna lätt glöms bort om barnet exempelvis blir sjukt eller börjar på dagis.

Källa: STT

Diskussion om artikeln