Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundet har startat utredning efter cupfinalen – uppger att man flera gånger meddelade att det är förbjudet att storma planen

Från 2019
Uppdaterad 16.06.2019 13:33.
Ilvesspelare jublar, IFK-spelare deppar
Bildtext Ilves vann cupfinalen mot IFK Mariehamn.
Bild: Lehtikuva

Ilvesanhängare stoppades på ett bryskt sätt från att ta sig in på planen i samband med att Tammerforslaget säkrade cupguldet mot IFK Mariehamn. Ordningsvakter använde sig av vad som såg ut att vara pepparsprej och Bollförbundet startade en utredning som man sedan överlät åt SUEK.

Ilves knep på lördagen sin första cuptitel på nästan 30 år då man besegrade IFK Mariehamn med 2–0. Matchen har dock hamnat i skymundan för det som hände efter slutsignalen.

I en video som publicerades på sociala medier ser man hur Ilvesanhängare försöker ta sig in på planen. Ordningsvakter på plats framför läktaren svarade med någon form av sprej som enligt Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande troligen var pepparsprej.

Bollförbundet har nu startat en utredning för att få en klar bild av vad som har skett.

– Vi undersöker vad som har hänt och varför. Vi är verkligen ledsna över att finalen och fotbollsfesten fick ett sådant slut, säger Casagrande i ett pressmeddelande.

Anhängare ska ha forcerat ett stängsel

Det är Bollförbundet som ansvarar för säkerheten i cupfinalen och man skriver också att man i flera repriser under matchen gått ut med information om att det är förbjudet för åskådare och äntra planen.

Polisen på Åland uppger att ordningsvakter var tvungna att agera då anhängarna forcerade ett stängsel som hade satts upp.

– Vårt arbete är att se till att matcherna är säkra för åskådare, spelare och funktionärer, säger Casagrande.

SUEK tar över utredningen

På söndagen gick Bollförbundet också ut med att man har överlåtit utredningen åt Finlands etiska idrottscenter SUEK.

– Eftersom vi som arrangör är part i det här fallet anser vi att utredningen bör skötas av en utomstående aktör. Vi har därför bett SUEK att utreda händelserna, säger Casagrande.

Enligt polisen på Åland greps tio personer efter matchen. Polispersonal skadades i samband med händelsen och en person är misstänkt för misshandel. 15 personer avlägsnades från platsen.

Innan matchen grep polisen flera personer eftersom man påträffat både pyroteknik och eggvapen.

Texten uppdaterad 16.6 klockan 13.25 med information om att SUEK tar över utredningen.

Diskussion om artikeln