Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Hur många mål gör USA på Chile?

Från 2019
Uppdaterad 16.06.2019 18:57.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: USA - CHI (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Inför Sveriges andra match i VM har diskussionen mest handlat om vad som är ett passligt segerresultat mot Thailand och med hur mycket man ska vinna med för att det ska räknas som ett bra resultat. I dagens andra match tar sig USA an Chile.

Sverige – Thailand, grupp F

Kl. 16.00, Stade de Nice, Nice, i TV2 och på Arenan
Refereras på svenska av Antti Koivukangas.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: SWE - THA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den första omgången bjöd på rubriker för både Sverige och Thailand. Det var blixtar, dunder och spelavbrott innan Sverige lyckades få hål på Chile i sin VM-premiär. Målen av Kosovare Asllani och Madelen Janogy såg till att Sverige fick en drömstart på VM och tre poäng i bagaget.

För Thailand blev VM-premiären en total mardröm, ett nattsvart mörker. När dammet hade lagt sig och slutvisslan ljudit stirrade slutsiffrorna 0–13 ner från resultattavlan. Den mangling som USA bjöd på var den största segern i VM-historien och att resa sig från att ha varit mottagande part i det sammanhanget är sannerligen inte lätt.

I Sverige handlar diskussionen just nu mest om vad som vore ett passligt segerresultat och med hur mycket Sverige ska vinna för att det skall räknas som ett bra resultat.

– Det är alltid jätteroligt att vinna med många mål för då kan man spela mer avslappnat och en fotboll som alla gillar. Men jag tycker det är så viktigt att vi gör en bra prestation i morgon och vinner matchen, det är det som är viktigast. Hur många mål USA har gjort är oväsentligt för vår del, säger Caroline Seger till Expressen inför matchen.

Viss hybris går att skönja i uppsnacket, men inte utan belägg, eftersom Thailand är ett svagt landslag som vunnit en enda match på det senaste kalenderåret och bland annat förlorat 1–3 mot Finland.

Caroline Seger och Madelen Janogy jublar
Bildtext Caroline Seger och Madelen Janogy.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Sverige måste komma till skott

För Thailands del kan man lugnt konstatera att VM egentligen börjar igen med matchen mot Sverige. Några djuplodande spelmässiga analyser eller förutsagor går inte att göra från en så värdelös insats som laget bjöd på.

Det är dags att rentvå sitt fotbollsansikte.

Sverige kan, om man vill, avbelasta lagkapten Caroline Seger och låta Elin Rubenson så gott som ensamt ansvara för det centrala mittfältet.

Risken finns att fokus redan ligger på seriefinalen mot USA under midsommarveckan, vilket i sin tur i värsta fall ger en ofokuserad och ansträngd insats.

Men Sverige slår Thailand också med halvljusen på.

Håll koll på:

Madelen Janogy - i folkhemmet pågår ett upprop för att den snabba yttern skall få chansen från start efter att ha gjort två pigga inhopp, först i genrepet och sen i premiären mot Chile. Stalltipset är att den konservative Gerhardsson ger Piteå-spelaren en rejäl chans, men startplatsen känns inte given.

Waraporn Boonsing - att förlora med tretton bollar aldrig lätt för ett lag, men frågan är om inte smärtan varit värst för målvakten Sukanya Chor Charoenying. Nu är Boonsing, ettan från Kanada 2015 tillbaka, då blev det tio insläppta mål på 270 minuter. Kan hon resa sig och göra en så bra match som hon har kapacitet till?

Referentens tips:

Thailand förlorar inte tvåsiffrigt, men räcker helt enkelt inte till.

Ett vässat svenskt lag med rätt typ av spelare inne från start går enkelt ifrån och vinner med 4–0.

Och firar varje fullträff.

USA – Chile, grupp F

Kl. 19.00, Parc des Princes, Paris, i TV2 och på Arenan.
Kommenteras på svenska av Christoffer Herberts.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: USA - CHI (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Frågan inför matchen som fullbordar den andra gruppspelsomgången i VM är inte om USA kommer att vinna eller ens om USA kommer att vinna klart. Frågan är snarast om USA på nytt kommer att ta en så överlägsen seger att hela snacket efteråt handlar om orimliga nivåskillnader i ett VM.

Hur mycket firar USA sina mål?

Det finns de som tycker att det hade varit fair play om USA hade slagit av på takten och inte till varje pris försökt göra 13 mål på Thailand i premiären. De flesta är ändå överens om att med stenhård konkurrens om platserna i elvan och målskillnad som avgör vid lika poäng var det högst motiverat, rentav rekommendabelt, att göra så många mål som möjligt.

Däremot är det bara några synnerligen knutpatriotiska amerikanska skribenter som fortfarande orkar försvara USA-damernas överdrivna målfirande också långt efter att matchen var avgjord. Att fortsätta dansa, hoppa och jubla också när marginalen går över tio mål är inte att visa motståndaren respekt utan att spotta hela fair play-tanken i ansiktet. Kritiken mot USA:s lag har varit både brutal och befogad.

Så ivrigt som det amerikanska laget förklarat att det under VM inte allt följer med diskussionen på sociala medier är det uppenbart att spelarna gjort just detta, och att firandet diskuterats inom truppen.

Hur USA firar sina mål är därför det mest intressanta inför Chilemötet. Blir det mer återhållsamt, för att flytta över fokus på spelet och lagets briljans, eller tänker truppen gå genom VM med en "oss mot resten av världen"-inställning och fortsätta fira som aldrig förr mot ännu en chanslös motståndare?

Rekord kan slås på rad

Efter den rekordstora segern med 13–0 i premiären ligger en rad med VM-rekord och väntar på att slås också i omgång två. Inget land har nånsin gjort fler än 17 mål i ett gruppspel (Norge 1995), och med fyra mål i dag tangeras rekordet och med fem är USA etta genom tiderna.

Alex Morgan stod för fem av målen mot Thailand och kan redan i den andra matchen bli tidernas främsta målskytt i ett gruppspel, Sissi gjorde sex gruppmål för Brasilien 1999.

Ett imponerande personligt rekord som har mindre med Thailands underlägsenhet att göra är Carli Lloyds otroliga målsvit. Lyckas Lloyd med målskyttet också i kväll har hon gjort mål i sex raka VM-matcher, något ingen annan lyckats med. Går Lloyd, som var inhoppare i tisdagens match, mållös av planen fortsätter hon dela rekordet med tyskorna Heidi Mohr och Birgit Prinz.

Alex Morgan med bollen.
Bildtext Alex Morgan kan bli tidernas främsta målskytt i ett gruppspel.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Christiane Endler får jobba mest av alla

Chile föll med 0–2 i premiären mot Sverige, i en match där det sydamerikanska lagets målvakt hann visa att hon tillhör de allra bästa i världen.

Christiane Endler håller till vardags till i PSG i Frankrike, men hon är väl bekant med amerikansk damidrott och USA-mentalitet efter att ha spelat universitetsfotboll för South Florida.

Att Endler får slita i kväll är klart, Chiles spel bygger på defensiven och laget hade bara tre bollberöringar i svenskt straffområde i den första matchen. USA:s motsvarande siffra mot Thailand var 86.

Senast länderna möttes, i San José i september, räddade Endler en straff från Alex Morgan när ställningen ännu var 0–0. USA vann till slut med 4–0 efter fortsatt storspel av den chilenska målvakten.

Kommentatorns tips:

Chile är bättre organiserat än Thailand, och USA har med Sveriges söndagsresultat klart ingen orsak att längre räkna målskillnad, den är ändå bättre än svenskornas.

USA lyfter lite lätt på pedalen och nöjer sig med 5–0, men gör igen tillräckligt för att visa att det handlar om turneringens allra största guldfavorit.

Diskussion om artikeln