Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ohisalo i svår sits om IS-mammor: Också det egna partiet är splittrat

Från 2019
Maria Ohisalo
Bild: Lehtikuva

Pressen har fortsatt på de Grönas nya partiordförande, inrikesminister Maria Ohisalo. Vad göra med de mammor som vill återvända från IS-lägret al-Hol i Syrien?

Ohisalo har hållit tungan rätt i mun i saken. I går upprepade hon att barnens rätt går först, men sade ingeting om huruvida Finland ska hjälpa också mammorna att komma tillbaka.

- De som är finländska medborgare får återvända när de vill, men vi borde se hur vi kan hjälpa dem i lägret där de är nu.

Finlands Svenska Gröna: Hämta hem både mammor och barn

Under partikongressen i Björneborg på söndagen kom ändå ett starkt budskap från Finlands svenska Grönas Nora Lindström. I talarstolen krävde hon att barnen får komma hem tillsammans med sina mammor.

- Man kan inte skilja på barnen från föräldrarna sådär bara. Man måste undersöka om det ligger i barnens intresse, och det är inte möjligt att göra det när de är i al-Hol. Det är vår plikt och skyldighet att hämta barnen och mammorna till Finland.

Nora Lindström, projektchef för dagcentret Hirundo i Helsingfors.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Kritiker: Låt internationell rätt sköta om processen

Men den motsatta åsikten finns också bland partimedlemmarna. En av dem är forskaren Alan Salehzadeh.

Till Svenska Yle säger Salehzadeh att han inte vill att Finland hjälper en endaste fullvuxen tillbaka innan det är klart om han eller hon är oskyldig till brott.

- Sveriges förslag om en internationell domstol låter bra, så borde vi göra. Där kan man döma och sen kan de som är oskyldiga komma hit.

Salehzadeh vill att barnen hämtas till Finland och omhändertas av staten.

- De är också offer för sina föräldrars vilja.

Utanför lilla parlamentet 5.2.2016
Bild: Yle/ AG Karlsson

- Tror du att det finns oskyldiga fullvuxna? Till Yle har flera sagt att de inte gjort något fel.

- Jag tror inte på dem. IS propaganda fanns tillhanda på alla språk. Om man vill åka till ett muslimskt samhälle finns det en massa länder att välja på. Men de valde ett extremrörelse som dödar andra muslimer. De visste om det, och de ville se ett Kalifat som skulle “förena muslimerna”.

Ska man ta känslodiskussionen i beaktande?

Nora Lindström säger att hon inte är naiv, det är klart att detta är en svår fråga. Men samtidigt är lösningen enkel.

- Finland är en rättsstat vi dömer inte utan rättvis rättegång. Visst finns det tal om internationell domstol, men barnen vill åka nu, vi hinner inte vänta.

Salehzades syn hör antagligen till en minoritet inom partiet, men det betyder knappast att den här diskussionen inte behövs. De främsta offren för IS framfart har varit vanliga människor i Syrien och Irak.

Många av dem har fått asyl i europeiska länder, och är bland de som hårdast är emot att IS-sympatisörer får återvända.

Salehzadeh säger att man inte kan förbise deras känslor.

- Också här i Finland har vi asylsökande som flytt IS och andra extremislamister. Det är inte roligt att träffa dem på gatan, din egen bödel, eller den som stödde mördarna i ditt forna hemland. De moderata muslimerna kan inte godkänna de här IS-krigarna.

Nora Lindström, hur tacklar du den här diskussionen?

- Vi måste tala öppet, vi ska ju inte bara ta hit dem och göra ingenting. Vi måste ha processer för att ta föräldrarna till rätta och ge dem det stöd de kanske behöver.